StoryEditor

Zázraky sa dejú. USA o tom vedia svoje (komentár)

08.03.2013, 23:01
Miera nezamestnanosti v Amerike poklesla na 7,7percenta z predchádzajúcich 7.9 percenta.

V piatok na trhu vládla pozitívna nálada. Tá prišla už počas noci, keď sa na svetlo sveta dostali dobré čísla obchodnej bilancie z Číny, alebo lepšie HDP z Japonska. Ázijský región si vedie stále pomerne dobre, aspoň teda oficiálne údaje na to poukazujú. Market sa však primárne pozeral na 14.30 a výsledky z amerického trhu práce. Všetky aktíva poukazovali pred dátami na Risk On a tak boli výsledky už dopredu mierne skupované.

Negatívne prekvapenie nenastalo a USA zverejnili naozaj perfektné čísla. Miera nezamestnanosti poklesla na 7.7% z predchádzajúcich 7.9%. Tvorba pracovných miest mimo agrárny sektor doslova explodovala nahor a Amerika vytvorila až 236 000 miest, pri očakávaniach 162 000. To je tak vskutku úctyhodné číslo, klobúk dole. Zdá sa tak, že USA sú na najlepšej ceste obnoviť svoj pracovný trh. Reakcia na dáta však bola mierne zmiešaná. Zelená bankovka prudko posilnila voči euru aj libre, zlato padlo, no bolo rýchlo skúpené a vymazalo straty a akcie samozrejme rástli. Dow Jones dosiahol nové historické maximá nad 14 400 bodmi a DAX prekonal 8000 bodov, kde sme ho tiež pár rokov nevideli. Výborné výsledky tak poslali nahor indexy, no rast nebol nijaký extrémny. Väčšinu seansy sme videli skôr obchodovanie do strany s miernym smerom nahor.

Americké výsledky tak poukazujú na decoupling medzi EU a USA. Američania sa spamätávajú a Európania smerujú naopak hlbšie nadol. Dnešný výsledok bude pravdepodobne pri ďalšom zverejnení revidovaný smerom nadol, no aj tak je to krásny rast. Makrodáta tak začínajú mierne potvrdzovať rast akcií, no stále z dlhodobého hľadiska ekonomika za akciami výrazne zaostáva. Otázkou tak je, či súčasný mega rast trhov je iba fraška a skončí ako v roku 2007, alebo sa ekonomika za akciami dotiahne..

Popoludní ešte Európanov potešila agentúra Fitch, ktorá znížila rating Talianska na BBB+ z A-. Euro reagovalo poklesom, no ten bol rýchlo skúpený. Akcie, ako inak, nereagovali a parkety sa zelenali až do konca seansy: DJIA +0.44%, SPX +0.42%, NAS +0.38%.

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:35