StoryEditor

Tajomstvo rozhodovania zakliatej ECB (komentár dňa)

06.05.2013, 00:10
Bankári minulý týždeň čakali len na povolenie od stratégov veľkých finančných domov.

Lepšie neskôr ako nikdy, povedala si Rada guvernérov ECB na svojom výjazdovom zasadnutí v Bratislave minulý týždeň. Nezainteresovaný by si snáď mohol myslieť, že to bolo bratislavským vzduchom alebo nebodaj stravou, ktorú dostali bankári pred hlasovaním, že sa k zníženiu sadzieb po dlhých mesiacoch čakania na rast HDP už "budúci kvartál" odhodlali.

V skutočnosti bankári čakali na povolenie od tých, ktorí formujú rozhodnutie centrálnych bankárov po celom svete už roky, teda stratégov veľkých bánk. Už niekoľko rokov môžeme sledovať komickú diskusiu pár dni pred tým, ako k rozhodovaniu dochádza aj na relatívne známych zahraničných ekonomických televíznych kanálov. Pričom už od čias Alana Greenspana platí, že FED, ale aj ECB iba vykoná to, čo väčšina bánk, najmä tých najväčších, od nich očakáva.

Pripájam niektoré odhady stratégov pred zasadnutím v Bratislave a dátumy ich finálnych odhadov. Banky ako Goldman Sachs, Deutsche Bank či JPMorgan sa v týchto "odhadoch" alebo skôr odporúčaniach nezvyknú takmer nikdy mýliť. To, že táto informácia je už týždeň pred zasadnutím známa, iba zvýrazňuje fakt, že výsledná volatilita na vybraných kurzoch menových párov po oznámení rozhodnutia je skôr iba "run" na stopky.

Bankári si so znižovaním sadzieb v EÚ najmä kvôli tlakom k ďalšiemu oslabovaniu dolára zo strany veľkých bánk dávajú už historicky notoricky načas. Šesťmesačný Libor pre euro, ktorý v minulosti výrazne kopíroval a predikoval vývoj sadzieb ECB, už niekoľko mesiacov indikuje úrovne okolo 0,25 percenta. To je úroveň výrazne podobná tej v USA či Japonsku, čomu sa zatiaľ ECB ešte bráni.

Vyjadrenia niektorých centrálnych "bábkarov" v minulosti, že nadhodnotené euro nie je problém, vyznievajú úsmevne najmä vzhľadom na nedávne rozhodnutia spoločností EADS ( Airbus ), BMW, AUDI a BASF o umiestnení nových výrobných továrni na americkom kontinente z dôvodu výhodnejších podmienok a aj z nutnosti menovej diverzifikácie.

Európa tak stráca niekoľko desiatok tisíc pracovných miest ročne aj vďaka prisilnému euru. Manažment automobilky Audi, člena koncernu Volkswagen AG sa napríklad rozhodlo pre investíciu v Mexiku a najnovšie Audi Q5 by sa malo už vyrábať iba tam v novej továrni podobnej tej v Bratislave. Kde bude pripravované Q6 alebo Q8 vyrábať Audi, nie je zatiaľ rozhodnuté, silné euro však EÚ a jej obyvateľom nevyhodnocuje, aj keď to pravdepodobne nie je rozhodujúci parameter.

Ako sa však nemecká kancelárka nedávno vyjadrila, a opakovane potvrdila, kto je hlavnou brzdou agresívnejšej menovej politiky v EÚ, že ECB svojimi operáciami minulý rok znížila poslušnosť periférií, ktoré začínajú mať na niektoré riešenia problémov aj vlastné názory.

Na záver by som rád horlivcom pripravených "shortovať" kráľovský par EURUSD pod dojmom zníženia sadzieb na úrovniach pod kurzom 1.35 či 1.4 pripomenul načasovanie zníženia sadzieb iba deň po šalamúnskom vyjadrení FEDu, že je pripravený svoje QE nekonečno nielen znižovať, ale aj podľa potreby navyšovať. Zníženie by sa tak mohlo stať pascou pre horlivcov a zámer s menovým párom EURUSD pre toto leto, aj pod tlakom aktuálneho vývoja na akciových trhoch vo svete tento rok je pravdepodobne výrazne rozdielny!

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

www.forexpro.sk

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 02 - Modified: 2024-02-20 14:19:33 - Feat.: - Title: Slovenské verejné financie budú bez zmeny neudržateľné. Hrozí nám grécka cesta? 03 - Modified: 2023-12-15 17:32:07 - Feat.: - Title: Fed zatiaľ neuvažuje o znížení sadzieb, aktuálny cyklus skončil. Je to predčasné, tvrdí John Williams 04 - Modified: 2023-06-06 20:00:00 - Feat.: - Title: Rýchlosť sadzieb bankám nevyhovuje 05 - Modified: 2023-05-29 17:31:06 - Feat.: - Title: Predstavitelia poľskej centrálnej banky vyslali protirečivé signály o sadzbách. Člen rady zníženie vylučuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:13