StoryEditor

Cyprus- necyprus, akcie dole nepôjdu (komentár)

19.03.2013, 07:25
Znárodnenie časti vkladov porušuje akékoľvek kapitalistické pravidlá.

Víkendové rozhodnutie Euroskupiny o Bail-ine pre Cyprus bolo vskutku udalosťou, ktorá poriadne zatriasla finančným svetom. Ani nejde tak o tú finančnú pomoc, na to sme si už v Európe zvykli, ale o spôsob, resp. podmienky pomoci. EU nadiktovala Cypru znárodnenie časti vkladov v bankách, podľa veľkosti depozitu. Sadzby na znárodnenie sa pohybujú od 6% do 10%+, no stále nie sú oficiálne známe, pretože pôvodný plán vyvolal extrémne reakcie obyvateľstva Cypru.

Tento krok je zároveň „major Game changer" v podaní európskych predstaviteľov. Znárodnenie časti vkladov je obrovský socialistický čin a veľmi porušuje akékoľvek kapitalistické pravidlá, alebo hoci aj garanciu vkladov štátom. Nejde ani tak o tie percentá, ale skôr o to, že keď štát môže vziať 10%, potom môže aj 20, 50 alebo 100%. A keď to môžu spraviť na Cypre, môžu to spraviť aj v Grécku, Taliansku alebo aj Slovensku. Pravidlá hry sa tak po víkende výrazne zmenili a podobné tendencie môžeme očakávať aj v nasledujúcich krajinách. Nemecko dokonca požadovalo až 40% znárodnenie vkladov. To už je takmer polovica kapitálu. Nechutné...

Na trhoch sme tak videli hneď po opene v nedeľu večer paniku a masívny výpredaj všetkého rizikového. EURUSD otváral s gapom 150 bodov a dostal sa až pod level 1.29. Prepad bol skúpený a počas US seansy vyrazil až ku 1.30. Podobné správanie sme videli aj na amerických, alebo európskych akciách. Úvodné prepady boli počas Európskeho obchodovania podržané a počas USA sme videli už, hoci opatrný, ale predsa len rast. Indexy tak vymazávali gapy z otvorenia a väčšine sa to aj podarilo. ES, teda futures na index SPX, vymazali celý gap a stále platí na akciách, že každý prepad je okamžite skupovaný a akcie smerujú na nové maximá. Dow Jones otvoril o 100 bodov nižšie, no to okamžite aktivovalo býčích obchodníkov a tlačil sa smerom nahor, až na poslednú hodinu.

Celkovo to však vypadá na pokračovanie rastového trendu. Cyprus tak pravdepodobne nebude škodiť americkým akciám a tie si užívajú stálu rastovú náladu. Dnes tak indexy končia v červenom, no už zajtra určite uvidíme snahy o atakovanie nových maxím: DJIA -0.42%, NAS -0-35%, SPX -0.55%.

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:28