StoryEditor

Američania si svojim rozhodnutím dláždia cestu k recesii (komentár)

18.09.2015, 14:27
  • Fed vo štvrtok premárnil príležitosť zvýšiť sadzby prvý krát od roku 2006
  • jeho príležitosti na ďalšie zvýšenie sa tým znižujú
  • šéfka Fedu Janet Yellen sa snaží po nevydarenej tlačovke vo štvrtok udržať svoju dôveryhodnosť
  • pripravte sa na to, že USA klesne v 1. kvartáli 2016 do recesie
  • Komisia FOMC bola vo štvrtok veľmi holubičia a jej následné „otázky a odpovede“ boli prepadákom.

Jedným z vysvetlení ponechania nízkych sadzieb bola napríklad situácia v Číne a na rozvojových trhoch. Očakávať však, že Čína a rozvojové trhy sa v blízkej budúcnosti, alebo v čase do budúceho stretnutia komisie Fedu, nejako zlepšia, je čírou fantáziou.

Hlasovanie prinieslo aj návrh jedného z členov komisie FOMC znížiť sadzby do negatívneho teritória. Predsedníčka Fedu Janet Yellen tak nestráca len dôveru trhu, ale svoje vlastné predsedníctvo. Jej tlačová konferencia po hlasovaní bola ďaleko od vydarenej. Podobala sa skôr na triednickú hodinu v škole. Nezohľadňovala vôbec fakt negatívneho dopadu takmer nulových sadzieb na ekonomiku.

Obávam sa, že možnosti zvýšiť sadzby sa zužujú. To vytvorí na trhoch neistotu. Fed pri dokazovaní svojej konzistentnej politiky, podľa mňa, jasne prepadol. Vplyv vývoja pracovného trhu na jeho rozhodnutie sa zmení na negatívny. Pokračujúca politika predlžovania a pretvarovania totiž bude znamenať volatilitu trhov.

Bezprostredná reakcia trhov: akcie – mierny pokles, dolár – ďalšie oslabenie, zlato – posilnenie.

Zvyšok tohto roka vyzerá na trhoch nasledovne: slabší dolár, silnejšie zlato a príprava na recesiu v prvom kvartáli budúceho roka v USA. Pri akciách neuvidíme do konca roka nič impozantné. Len veľkú volatilitu, tak pri októbrovom, ako aj pri decembrovom zasadnutí Fedu.

Ako zhodnotil rozhodnutie Fedu Bloomberg:

Fed ukázal nechuť ukončiť obdobie rekordných stimulov monetárnej politiky. Dôvodom boli turbulencie na finančných trhoch, rastúce medzinárodné riziko a pomalá inflácia v USA.

„Nedávny globálny ekonomický a finančný rozvoj môže ohroziť ekonomickú aktivitu a pravdepodobne z krátkodobého hľadiska vytvorí tlak na pokles inflácie,“ uviedol Fed vo svojom vyhlásení.

Štvrtkové rozhodnutie znamená, že Fed sa obáva globálnych udalostí. Index rastu cien PCE je pod dvojpercentnou cieľovou hodnotou inflácie Fedu viac ako tri roky. Centrálna banka by si preto mala ujasniť svoje inflačné očakávania. Podľa odhadov totiž americká ekonomika nedosiahne dvoj percentný rast cien najmenej do roku 2018.

01 - Modified: 2007-09-20 09:54:00 - Feat.: 0 - Title: Euro prvýkrát od svojho zavedenia prekonalo hranicu 1,4 USD/EUR
01 - Modified: 2024-04-12 07:49:50 - Feat.: - Title: Britská ekonomika pokračovala vo februári v raste, mala by vystúpiť z recesie 02 - Modified: 2024-04-05 09:32:29 - Feat.: - Title: Čínu oberá o investorov odveký rival. Sila rozhnevaného japonského býka rastie 03 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 04 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 05 - Modified: 2024-03-19 07:48:14 - Feat.: - Title: Japonsko už nemá záporné úroky. Centrálna banka po 17 rokoch zvýšila sadzbu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:37