StoryEditor

Amerika je už roky závislá (komentár)

03.07.2013, 08:36
Trh pravdepodobne bude ešte dlhú dobu závislý na Fede a jeho likvidite.

Utorkové obchodovanie pokračovalo v načatých trendoch, EURUSD stále hľadí na úroveň 1.30, akcie nedokážu prekonať rezistencie a komodity mierne korigovali posledné zisky. Skrátený obchodný týždeň prináša nižšiu likviditu a väčšina profesionálnych trejderov má až do piatka voľno. Deň nezávislosti tak oslavujú na plážach a objemy obchodov sú menšie.

V Európe sa však žiadna nezávislosť neoslavuje a ECB bude rozhodovať o úrokových sadzbách. Trh tak preto mierne vyčkáva a nevie čo s eurom. Pošepkáva sa, že Draghi by mal byť holubičí a aj preto vidíme na EURUSD tlak. ECB však bude len taký malý bezvýznamný údaj, pretože už v piatok budeme vidieť dáta z amerického trhu práce. Tie môžu potvrdiť/vyvrátiť zámery Fedu a QE Tapering. Trh tak pravdepodobne bude ešte dlhú dobu závislý na Fede a jeho likvidite. Práve v piatok uvidíme návrat obchodníkov na svoje desky a objemy obchodov by mali byť znova výrazné. Číslo NFP môže stanoviť trend trhom na celé leto a preto bude určite pozorne sledované, veď ako vždy.

Jemné risk off prostredie prichádza z Egypta, kde sú ľudia znova zhromaždení v uliciach na protest proti prezidentovi, na pomoc bola povolaná armáda. Napätie v Afrike v utorok poslalo ropu prudko nahor a tá sa tlačí už na 100 dolárov za barel, v prípade americkej WTI. Ropa síce môže byť pozitívne korelovaná s akciami, no z dlhodobého hľadiska vysoká cena ropy pre ekonomiku nie je dobrá. Skôr sa preto nakupoval dolár v risk off prostredí a akcie zastali znova na svojich silnejších rezistenciách. SPX sa už týždeň snaží prelomiť svoj 50 dňový kĺzavý priemer v okolí 1625 bodov, no táto úroveň je zatiaľ perfektne bránená.

Akcie boli, podobne ako v pondelok, vytiahnuté nahor počas prvých hodín americkej seansy, práve v čase, keď Fed kupuje dlhopisy. Následne nedokázali svoje zisky udržať a mierne vyklesali. Napriek tomu však vidíme červenýý close: SPX -0.06%, DJIA -0.28%, NDX 0.08%.

Peter Bukov

senior analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:53