StoryEditor

Draghi poslal euro do kolien (komentár)

23.10.2015, 11:09

Európska centrálna banka na svojom včerajšom zasadnutí euru doslova "podrazila" nohy. Eurodolár sa prepadol po tlačovej konferencii z okolia 1,13 až do blízkosti 1,11 EUR/USD - euro inými slovami v priebehu niekoľkých hodín stratilo viac ako 2 percentá. A nie je sa čomu diviť. Mario Draghi včera ťažko mohol byť väčšou holubicou.

Zdôrazňoval prakticky výhradne proti-inflačné riziká a predostrel, že na decembrovom zasadnutí sa ECB bude vážne zaoberať zmenou nastavenia menovej politiky. Pre ďalšiu menovú expanziu má podľa Draghiho celú paletu nástrojov od navýšenia kvantitatívneho uvoľňovania (QE) po ďalší pokles sadzieb. Najpravdepodobnejšia je ale podľa nás stále kombinácia natiahnutia QE za horizont septembra 2016 a navýšenie mesačného tlačenia peňazí (z dnešných približne 60 miliárd eur). Ďalšie zníženie úrokovej sadzby je menej pravdepodobné a ak by k nemu malo dôjsť, bude asi len kozmetické. Aj keď ďalšie uvoľnenie menovej politiky (nech už bude vyzerať akokoľvek) nie je v tejto chvíli "hotovou vecou", šanca decembrového zásahu ECB je vysoká. Zvlášť, ak sa americký Fed rozhodne, že odloží prvý rast svojich sadzieb do budúceho roka.

Čo by takýto krok ECB znamenal pre strednú Európu? Pre väčšinu stredoeurópskych aktív (mien, dlhopisov) od Poľska po Maďarsko by mal byť automaticky pozitívny - lacnejšie eurá za inak nezmenených podmienok spravidla zosilňujú príliv peňazí do regiónu. V Poľsku ale v najbližších dňoch aj týždňoch pravdepodobne hlavným motorom pohybov zostane nakoniec politika - trhy budú s napätím sledovať výsledok víkendových volieb a predovšetkým povolebné vyjednávania. Situácia je tiež o niečo komplikovanejšia v Česku. Za normálnych podmienok by bola výraznejšia menová expanzia ECB vstupenkou k zisku koruny. V dnešnej dobe ale môže takýto krok vyvolať pravý opak. ČNB si ho môže vziať ako ďalší dôvod, prečo oddialiť exit z intervenčného režimu a natiahnuť tak "éru slabej koruny".

Región - forex
Včerajšie zasadnutie ECB vyznelo z pohľadu trhov nad očakávania holubičím spôsobom, čo sa prejavilo aj v regióne. Zlotý s forintom voči spoločnej mene posilnili o 0,4 percenta. Z ich pohľadu je to jednoznačne pozitívna správa. Koruna príliš priestoru pre posilnenie nemala a prakticky prešľapovala na mieste. Holubičie komentáre ECB, ktoré vyplývajú najmä z kumulácie vonkajších protiinflačnej rizík, navyše v jej prípade výrazne zvyšujú riziko predĺženia intervencií za horizont roku 2016. ČNB bude mať možnosť na kroky ECB reagovať už o dva týždne (zasadnutie spojené s prerokovaním novej prognózy bude 5. novembra).

Hlavnou témou nadchádzajúceho víkendu sú poľskej parlamentné voľby (nedeľa). Pravdepodobnosť, že z pohľadu trhov menej priateľská strana Právo a spravodlivosť bude sama zostavovať vládu, nie je rozhodne malá. Aj napriek včerajšej "akcii" ECB zlotý v posledných piatich dňoch stratil voči euru asi 0,8 a nervózne trhy zrejme zostanú nielen dnes, ale aj v dňoch po voľbách.

Dlhopisy
Výstupy zo včerajšieho zasadnutia ECB podporili ceny dlhopisov naprieč krajinami aj splatnosťami. Kým španielsky a taliansky desaťročný výnos sa prepadol o 16 bps, tak nemecký a francúzsky klesal asi polovičným tempom. Výnos desaťročného bondu sa dostal prvýkrát od konca mája na hranicu 0,5 percenta. Dvojročný nemecký výnos poklesol na nové historické minimá potom, čo šéf ECB Draghi hovoril aj o možnom znížení úrokových sadzieb (depozitné sadzby ECB) hlbšie do záporu. Na zasadnutie ECB reagovali aj regionálne vládne dlhopisy, ktorých výnosy takisto klesali. Okrem toho zosilneli aj stávky na znižovanie oficiálnych úrokových sadzieb a napríklad v Poľsku trh v závere dňa opäť staval na pokles sadzieb o 25 bps v šiesť až dvanásťmesačnom horizonte.

Komodity
Prvotné reakcie cien ropy na zasadnutie ECB boli negatívne a vyplývali skôr z výrazného posilňovania amerického dolára. Z pohľadu celého dňa však ropa uzavrela mierne vyššie a dnes ráno ju okrem včerajšej ECB (spotreba ropy v Európe by tento rok mohla po dlhej dobe mierne vzrásť) povzbudzujú dobrá dáta z Japonska v podobe bleskového odhadu podnikateľskej nálady za október. Cena mesačného kontraktu však rastie opäť iba mierne a pohybuje sa okolo 48,5 USD/barel.

Cena hliníka sa naopak prvýkrát od júna 2009 pohybuje pod 1500 USD/t. Stále platí, že za prudkým poklesom cien v tomto roku stojí najmä prekvapivý vývoj v Číne. Okrem slabšieho rastu dopytu ide najmä o prudký nárast produkcie (v prvých 9 mesiacoch medziročne o 12 percent).

01 - Modified: 2007-10-21 14:52:00 - Feat.: 0 - Title: Dvojgólový Mintál, zaskvel sa aj Hamšík
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 03 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-10 11:49:16 - Feat.: - Title: Dolár sa drží bez väčších zmien, čaká sa na údaje o inflácii v Spojených štátoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:17