StoryEditor

Keď zmizne polícia

03.06.2014, 00:00

Poskytovanie ochrany býva často vyčleňované ako niečo, čo trhu nemôže alebo nedokáže zabezpečovať. Pritom potreba ľudí byť chránení (alebo sa o to aspoň pokúšať) pred fyzickou agresiou je prirodzená – a odpoveď na túto potrebu sa prirodzene v spoločnosti aj formuje.

Nedávny prípad, keď obyvatelia Ukrajiny prispievali na vybavenie svojej (značne podvyživenej) armády pomocou darcovských SMSiek, je skôr perličkou. Zaujímavejší príklad spontánnej organizácie obrany nájdete v Mexiku.

Katastrofálna bezpečnostná situácia v niektorých federálnych štátoch Mexika je všeobecne známa. Vraždy, únosy a znásilnenia zo strany kartelov sú tu na dennom poriadku a štátna polícia, ak nie je do diania priamo „zapojená“, sa drží v ústraní. Niektoré oblasti sú kompletne pod kontrolou niektorého z kartelov. Potenciálnymi obeťami sú pritom všetci, od bohatých veľkostatkárov, až po chudobné vrstvy. Obzvlášť zlá je situácia v štáte Michoacan, kde je viacero miest pod kompletnou kontrolou kartelov.

Niektoré oblasti Mexika zažívajú v posledných dvoch rokoch rozmach spontánnej domobrany, v krajine známej pod názvom auto defensa. Ozbrojené skupiny obyvateľov začali vytláčať gangy z niektorých miest, opevňujú dediny, zriaďujú vlastné väzenia a organizujú súdy. Na obsadené územia zvolávajú nazad statkárov, ktorí z fariem väčšinou utiekli. Okrem rozbehnutia miestnych ekonomík aj priamo  finančne podporujú domobranu.

Boje auto defensy s kartelmi nie sú žiadnymi krčmovými bitkami, ale často mnohohodinové prestrelky. Iniciátormi vytvorenia obranných zoskupení sú neraz ženy. V posledných mesiacoch prechádzajú do ofenzívy a postupne vytláčajú kartely z teritórii. Otázne je, aký postoj k tejto činnosti zaujme federálna vláda. Auto defensa sa už niekoľko krát stretla v otvorenom konflikte so štátnou políciou, či armádou. V niektorých prípadoch dokonca nečinnú políciu z mesta vyhnala. Na druhej strane, v niektorých oblastiach postupujú spoločne. Vláda na „oslobodených“ územiach požaduje, aby domobrana zložila zbrane. Tá to však odmieta, pretože sa bojí návratu kartelov a ich pomsty.

INESS.sk

01 - Modified: 2006-06-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Merck a Bayer súťažia v kupovaní akcií Scheringu
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:11