StoryEditor

Správy z USA dali studenú sprchu (komentár)

17.05.2013, 08:43
Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v predchádzajúcom týždni vzrástol na 360- tisíc.

Po úspešnom strede týždňa, kedy indexy opäť prekonávali maximá a uzatvárali v zelenom, štvrtok priniesol zmeny. Deň sa síce začal pozitívnymi správami z Japonska, ktorého ekonomika v poslednom kvartáli expandovala v dôsledku zvýšenej spotreby a exportu aj napriek slabším investíciám. Krajina vychádzajúceho slnka tak konečne vykazuje známky oživenia ekonomiky.

Naopak, prekvapením pre investorov boli najmä negatívne výsledky z ekonomiky USA. Už sme si zvykli, že situácia v Spojených štátoch sa zlepšuje, najmä čo sa trhu práce týka. Tentoraz však údaje boli horšie ako očakávania. Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v predchádzajúcom týždni vzrástol na 360- tisíc, čo bolo oveľa viac ako očakávaných 332- tisíc žiadostí.

Nepotešil ani index philadelphského Fedu, ktorý prekvapivo poklesol z 1.3 bodov na -5.2 bodov, pričom konsenzom bolo mierne zlepšenie na 2 body. Záporná hodnota indexu, ktorý je zostavovaný na základe prieskumu priemyselných výrobcov, ukazuje zhoršenie ekonomických podmienok. Počet novozačatých stavieb domov v apríli tiež nenaplnil očakávania.

Negatívne ukazovatele z USA utlmili špekulácie, že by mal Fed znížiť kvantitatívne uvoľňovanie, ktoré doteraz ťahali dolár nahor. Index spotrebiteľských cien zaznamenal s aprílovým poklesom o 0.4% najväčší pokles od konca roka 2008. Fundamenty a špekulácie ohľadom QE tak poslali zelenú bankovku nadol. Z Európy sme nemali závažné dáta a tak oslabujúci dolár spôsobil nárast kráľovského menového páru EURUSD na úroveň 1.29.

Z údajov na starom kontinente môžeme spomenúť akurát CPI eurozóny, ktoré vzrástlo o 1.2% a jadrové CPI o 1%. Európske benchmarky zaznamenali len mierne zmeny: DAX +0.1%; CAC -0.1%; FTSE 100 -0.1%. Dáta z USA tak býčiu náladu na trhoch mierne schladili a americké akcie sa počas dňa pohybovali striedavo v ziskoch a stratách. Nakoniec dňa parkety na burze uzatvorili obchodný deň v červených číslach: S&P 500 -0.5%; DJIA -0.28%; Nasdaq -0.18%.

Katarína Čechová

analytička forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:07