StoryEditor

Amerika sviatkovala, Európa rástla (komentár)

28.05.2013, 08:38
Posledný májový pondelok patril spomienke na padnutých amerických vojakov vo vojnách.

  Sviatok Memorial Day tak spôsobil, že burzy v Spojených štátoch amerických a vo Veľkej Británii zostali zatvorené. Týždeň odštartovali japonské akcie piatym dňom poklesu, keďže silnejúci jen zhoršil výhľad ziskov pre japonských exportérov.

Opačná situácia bola na európskych trhoch, kde zavládla býčia nálada. 14 zo 17 západoeurópskych indexov rástlo, nemecký DAX a francúzsky CAC si polepšili o 0.9%. Darilo sa najmä výrobcom automobilov a spoločnostiam z technologického sektora. Investori tak využili minulotýždňový pokles v dôsledku obáv z utiahnutia kvantitatívneho uvoľňovania v USA a neočakávaného poklesu čínskej výroby na opätovný vstup do trhu.

Kráľovský menový pár EURUSD začal deň poklesom, no po dvojitom dne sa odrazil nahor. Spoločná európska mena tak dnes pomaly posilňovala, aby sa vrátil späť a v čase ukončenia obchodovania v Európe sa eurodolár nachádzal na úrovni 1.294 USD. Graf sa nachádza nad kĺzavým priemerom a indikátor RSI je v neutrálnom pásme, takže podľa technickej analýzy by mohol pokračovať nahor k rezistencii 1.2955, prípadne aj vyššie.

V utorok sa však v USA už parkety otvoria a karty môže zamiešať výsledok indexu spotrebiteľskej dôvery podľa CB (The Conference Board) v USA, ktorá by podľa predpovedí mala vzrásť zo 68.1 bodov na 70.7. V prípade lepšieho výsledku ako predpokladaného, mohol by dolár posilniť a americké akcie by mohli byť opäť skupované, ako to bolo pri poklesoch doteraz. Inak nás veľmi závažné dáta v ekonomickom kalendári opäť nečakajú.

Katarína Čechová

analytička forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:33