StoryEditor

Facebooku sa podaril zázrak (komentár dňa)

26.07.2013, 11:05
Cena akcií sa vyšplhala na 35 dolárov, čo je o 10 menej, ako tomu bolo pri vstupe na burzu.

Obchodovanie na akciových trhoch bolo vo štvrtok ovplyvnené niekoľkými dôležitými správami predovšetkým z americkej ekonomiky. Poďme však pekne po poriadku.

V Európe sa akcie obchodovali v klesajúcom trende aj napriek tomu, že ešte doobeda prišli z Nemecka správy o lepšom stave podnikateľskej klímy v tejto krajine. Ďalšou dobrou správou bolo zníženie nezamestnanosti v Španielsku, ktorá poklesla skoro o 1 percento na 26.26%. Španielsky akciový index IBEX 35 si pripísal 1.09%. Pre ostatné európske akciové indexy však tieto správy impulzom neboli a tak končia štvrtkové obchodovanie v červených číslach: FTSE100 -0,49 %, DAX -0,96 %, CAC40 -0,17 %.

Na amerických akciových trhoch bolo obchodovanie o poznanie zaujímavejšie, čomu dopomohli najmä už spomínané správy z amerického prostredia. Tie však mali veľmi zmiešaný nádych. Objednávky tovarov dlhodobej spotreby vzrástli oproti očakávaniu, avšak jadrové objednávky toho istého druhu tovarov poklesli. Podobne negatívnou správou bolo aj mierne vyššie, ako očakávané zvýšenie počtu nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Investori reagovali na tieto správy rozpačito a tak hlavné akciové indexy v USA ukončujú obchodovanie len v miernych ziskoch: S&P +0.25%; Nasdaq +0.70%; DJIA +0.01%.

Veľmi zaujímavý zisk si pripísala spoločnosť Facebook. Gigant v oblasti sociálnych médií si pripísal neuveriteľných skoro 27%, potom ako na začiatku obchodovania otvoril s obrovským gapom. Dôvodom bola správa, ktorá vyšla tesne po stredajšom uzatvorení burzových parketov o tom, že vzrastajúci dopyt po reklamnom priestore v mobilných telefónoch pomohol k výrazne vyšším ziskom spoločnosti, ako predpokladali analytici. Cena sa vyšplhala až na 35 USD za akciu, čo je len o 10 dolárov menej, ako tomu bolo pri uvedení akcií na burzu.

Na komoditných trhoch pútala pozornosť ropa, pri ktorej sa čakalo, či bude pokračovať vo výraznom prepade zo stredy, keď reagovala na lepšiace sa čísla z americkej ekonomiky. Nestalo sa tak a aktuálne sa ľahká ropa WTI pohybuje bezpečne nad úrovňou 105 USD za barel.

Marek Šimo

analytik forexpro.sk

01 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O Hossovej budúcnosti sa nerozhodlo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:39