StoryEditor

Drahé kovy to tento týždeň opätovne schytali

21.12.2013, 23:00
Udalosti týždňa z finančného sveta komentuje Matúš Pošvanc.

Drahé kovy to tento týždeň opätovne schytali. Aj keď mohli omnoho viac. Začiatkom týždňa síce posilnili, zhodou okolností vtedy, keď bitcoin zažíval ťažký deň. Zlato sa vyšvihlo cez 1250 USD, striebro cez 20,2 USD. Následne však prišiel pokles. Zlato kleslo v stredu pod 1200 USD a pod touto hranicou už ostalo. Striebro sa správalo podobne a namierilo si to výrazne pod 20 USD. V piatok ceny drahých kovov mierne posilnili.

Cena zlata uzavrela nakoniec na úrovni 1203,5 USD, čo bolo o 35,2 USD menej ako minulý týždeň. Cena striebra uzavrela na 19,415 USD a rovnako klesla o 0,27 USD. Pomer ceny zlata a striebra je na úrovni 61,99 a zmena bola priaznivejšia pre striebro. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) mierne klesol na úroveň 190,08. XAU index (index zlatých a strieborných  ťažobných spoločností) posilnil rovnako a uzavrel na úrovni 80,43 USD. Ak sú údaje z COMEXu správne, tak sa striebro nemá na čo tešiť. Čisté stávky na pokles ceny striebra sa u veľkých bánk zvýšili o neuveriteľných 27 tis. kontraktov. Ak to nie je nejaká chyba, tak sme na veľmi podobnej úrovni, ako sme boli na začiatku tohto roku. Treba si však uvedomiť, že cena striebra medzitým padla o 10 USD na uncu, resp. o 34 %. Na zlate sa stávky na pokles ceny u veľkých hráčov mierne znížili.

Za cenovými pohybmi bolo primárne rozhodnutie FEDu. Prvé dni v týždni žili obchodníci v očakávaní rozhodnutia FEDu o znížení nákupov dlhopisov. Počas celého prejavu Bernankeho zlato posilňovalo, avšak nakoniec kleslo. FED oznámil zníženie nákupov dlhopisov o 10 mld. USD mesačne. Trhy sa zatiaľ nezľakli. Dalo sa očakávať, že drahé kovy na toto oznámenie zareagujú omnoho výraznejšie. Faktom však je, že drahé kovy mali najhorší týždeň za ostatný mesiac. Avšak nezažili sme žiadny rýchly a výrazný prepad. Je pravdepodobné, že je to spojené s druhou časťou oznámenia, že FED bude držať nízke úrokové sadzby naďalej, dokonca i po dosiahnutí úrovne 6,5 % nezamestnanosti. Po väčšinu roku sústredenia sa na to, či FED zníži alebo nezníži nákup dlhopisov, je možné, že sa obchodníci začnú zaoberať aj inými faktormi. Faktom ostáva, že FED by mal zväčšiť svoju bilanciu budúci rok o 900 mld. USD, miesto 1020 mld. USD. Inými slovami sa politika FEDu až tak zásadne nezmenila.  

Jeden z dôvodov, prečo sme nevideli výraznejší cenový pokles na zlate môže byť negatívna GOFO miera, ktorá sa tento týždeň opätovne objavila a svedčí o zvýšenom dopyte po fyzickom kove pravdepodobne z Ázie, kam dnes zlato prúdi. Akcie ťažiarov sú na dvojročných minimách. Pred rokom bola cena drahých kovov skoro o 30 % vyššia. Ceny sa síce pohybujú na úrovni ťažobných nákladov a pre niekoho to môže byť signál, že cena dosahuje dno. Nezabúdajme však, že zlato a striebro sú peniaze. Sú akumulované. Preto môže ich cenové vyjadrenie v nekrytej fiat mene byť ešte nižšie bez ohľadu na to, že by sa nevyťažila ani jedna unca navyše. Kam až cena klesne? Otestovanie hranice 1100 USD na zlate nie je do konca roku vylúčené, aj keď by som ho predpokladal skôr začiatkom budúceho roku. Čo sa týka striebra treba byť na pozore. Cena striebra ešte stále nezažila to, čo zlato a ak sú údaje z COMEXu správne naznačujú zmenu správania sa veľkých hráčov.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

Zdroj: upner.com, kitco.com

Mainstrem si všimol odliv zlata do Ázie

Odliv zlata zo západných ekonomík smerom do Ázie si začali všímať i mainstreamové médiá. Svedčí o tom i na videu nižšie vystúpenie reportéra agentúry Bloomberg, ktorý hovorí o tom, že pred nedávnom boli londýnske sklady plné zlata, avšak dnes „zívajú“ prázdnotou, pretože zlato je vyvážané do Švajčiarska, kde je pretavené na nový štandard (1kg tehly) a vyvážané do Ázie.

http://www.bloomberg.com/video/what-s-happening-to-all-the-gold-d33u1c23SDqA0p0e~9_INw.html

Niektoré švajčiarske rafinérie sú zároveň kritizované za to, že v niektorých prípadoch importujú zlato z konfliktných oblastí a rafinujú ho pre diktátorov. Výrobcovia tehál samozrejme obvinenia popierajú. Napomôcť stransparentneniu by malo nové vykazovanie dovozu a vývozu zlata do a zo Švajčiarska, ktoré by malo byť rozdelené po jednotlivých krajinách. Podľa niektorých údajov až 70 % všetkého obchodu so zlatom sa nejakým spôsobom Švajčiarska dotkne.

Indickí predstavitelia majú pravdepodobne miernu schizofréniu. Najprv sa objavia informácie o tom, že vláda uvažuje nad znížením reštrikcií dovozu zlata do krajiny. Dokonca predstavitelia ministerstva financií vyhlásia, že „do konca mesiaca budú revidované opatrenia súvisiace s dovozom zlata do Indie“. Vzápätí však centrálna banka vyhlási, že nič také neplánuje. A ak by k uvoľneniu pravidiel dovozu zlata prišlo, šlo by o pomalé a umiernené kroky tak, aby sa nenarušila dosiahnutá udržateľnosť platobnej bilancie krajiny, ktorú dovoz zlata podkopával. Takže si môžete ako vždy vybrať, čo presne India plánuje.   

FED znížil nákupy dlhopisov

EU prišla o najvyšší rating. V piatok trojáčkový rating znížila agentúra Standard & Poors na AA-. Hlavnými dôvodmi boli znížená bonita členov únie, poľavenie v kohézií, zníženie ratingov členov v priebehu roka a problémy pri zostavovaní rozpočtu EU, či úvah o vystúpení Veľkej Británie. Rozhodnutie prišlo potom, čo agentúra minulý mesiac znížila rating Holandska. Rozhodnutie ale nikoho nezaujíma. Prezident Hollande vyhlásil, že pokles ratingu nič nemení a protestovali samozrejme aj ostatní politici. Pravdou je, že zníženie ratingu si investori moc nevšímajú. Štatistika ukazuje, že až 50 % upozornení tejto agentúry investori ignorujú a pri agentúre Moody´s je to až 56 %.

Španielsky bankový sektor je vraj v poriadku. Až na pár maličkostí si to myslí ECB a komisia. Jediné, čo nejako nesedí je, že sa stále zvyšuje podiel nesplácaných úverov v krajine, ktorý vzrástol na svoje nové maximum 13 %. Zároveň je v krajine 26 % nezamestnanosť, viac ako 50 % nezamestnaných mladých a ceny nehnuteľností sa nie a nie odlepiť od dna. Inak je úplne všetko vyriešené a dokonca má krajina začiatkom roka opustiť záchranný val, z ktorého sa jej zatiaľ ušlo 41 mld. euro.

Potom, čo zástupca Nemecka Joerg Asmusen odstúpil z funkcie člena výkonnej rady ECB, pretože prijal ponuku stať sa ministrom práce v novej nemeckej vláde, bola na post nominovaná Sabine Lautenschlaeger. Vyzerá to, že si Nemecko chce naďalej zachovať silný a varovný hlas vo výkonnej rade banky. Lautenschlaeger je totižto zástanca oddelenia monetárnej politiky a kontroly bánk prostredníctvom ECB a zároveň zástanca toho, aby vládne dlhopisy členov eurozóny neboli automaticky považované, ako bez rizikové investície na bilanciách bánk.  

Tieňové bankovníctvo v rozvíjajúcich sa krajinách začína robiť vrásky na čele aj predstaviteľom Európy. Naposledy sa k téme vyjadril guvernér Bank of Englad, ktorý varoval pre tieňovým bankovníctvom v rozvíjajúcich sa ekonomikách. Nešpecifikoval síce, o ktorej krajine hovorí, avšak nie je ťažké domyslieť si, že hovoril o Číne. V Číne po roku 2008 vzrástla výška úverov zo 125 % na 200 % HDP, pričom veľká časť úverov je poskytovaných práve nebankovými subjektmi. Prvé náznaky prasknutia tejto pyramídovej hry prišli v júni tohto roku, kedy sa krátkodobé úrokové miery na medzibankovom trhu v Číne vyšplhali nad 10 % a vyžiadali si silný zásah zo strany centrálnej banky. Tento týždeň úrokové miery vzrástli na 8,2 %, čo opätovne indikuje výrazný stres vo finančnom sektore krajiny, na čo centrálna banka reagovala dodaním likvidity na trh vo výške 50 mld. USD a stiahla sadzbu k 7 %- tám.

Japonský rozpočet na rok 2014 bude rekordných 96 biliónov jenov (930 mld. USD), čo tvorí 20 % celej ekonomiky. Vzhľadom na to, že Japonská centrálna banka bojuje v krajine s defláciou nákupom vládnych dlhopisov, je výška rozpočtu dôležitá. Čím vyšší rozpočet, tým viac priestoru pre centrálnu banku na kúpu štátnych dlhopisov. V budúcom roku má mať Japonsko príjmy na úrovni 50 biliónov jenov a ostatné výdavky má financovať prostredníctvom dlhu, z ktorého veľkú časť nakúpi samozrejme japonská centrálna banka. Uvidíme, do kedy vydrží toto „perpetuum mobile“.

Hlavnou témou v USA bolo rozhodnutie FEDu o znížení nákupov dlhopisov o 10 mld. USD mesačne od začiatku roku 2014 a zachovaní politiky nízkych úrokových mier. Výška účtovnej bilancie FEDu dosiahla v polovici decembra 4,01 bilióna USD. Monetárna komisia FEDu sa zároveň rozhodla ďalej pozorne sledovať vývoj v ekonomike. Pri zlepšujúcom sa stave trhu práce a zároveň udržania dlhodobej plánovanej miery inflácie, zváži ďalšie obmedzenie nákupu dlhopisov. Predpoklad trhu je, že sa tak udeje v nasledujúcich 10 – 12 mesiacoch. Rozhodnutie bolo podľa môjho názoru najviac ovplyvnené minulo týždennou dohodou o rozpočte USA. Faktom ostáva, že oficiálna miera nezamestnanosti rovnako klesla a dokonca sa objavili koncom týždňa i dobré správy o stave ekonomiky USA, ktorá stúpla o 4,1 % oproti predchádzajúcemu odhadu 3,6 %. A nakoniec nezabudnime. Bola to posledná tlačovka Bena Bernankeho vo funkcii prezidenta FEDu. Odchádza v pravej chvíli?

Matúš Pošvanc 

01 - Modified: 2005-11-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Griga stále verí v postup Sparty
01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 04 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 05 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:49