StoryEditor

Tri signály, že Grexit je za rohom (komentár)

17.06.2015, 19:22
Nekonečné politické vyjednávania Atén s medzinárodnými veriteľmi sa tiahnu už pol roka, de facto od predčasných volieb.

Tieto predčasné voľby do čela krajiny vyniesli premiéra Tsiprasa. Už mnohokrát sme boli uisťovaní, že kompromis je na dosah a kríza bude čoskoro ukončená. Realita je však iná, pozície oboch strán sa čím ďalej viac rozchádzajú, dostávame protichodné stanoviská a vyjednávaniu začína vládnuť zmar a chaos.

Čo teda v takejto situácii sledovať a na aké správy si dať pozor?

Odpoveď: sledujte trhy! Ak by sa Grexit skutočne blížil, finančné trhy budú reagovať ako prvé. Oplatí sa preto upozorniť na niektoré ukazovatele / udalosti, ktoré by mohli príchod Grexitu úspešne signalizovať.

1) ECB rozšíri program kvantitatívneho uvoľňovania

Európska centrálna banka bude celkom iste, v prípade Grexitu, patriť medzi inštitúcie, ktoré budú disponovať najkvalitnejšími a najaktuálnejšími informáciami. Už teraz celý grécky bankový sektor prežíva len vďaka programu krízovej ​​likvidity ELA, ktorý ECB financuje (prostredníctvom gréckej centrálnej banky).

Ak teda dôjde k vystúpeniu Atén z eurozóny, bude sa ECB snažiť tlmiť tento negatívny šok a zabrániť šíreniu nákazy naprieč finančným systémom a celou menovou úniou. ECB môže na tento účel (bez predchádzajúceho avíza) navýšiť objem nákupu štátnych dlhopisov a vystresované trhy "zaplaviť" dodatočnú likviditou, ktorá by mala nervóznych investorov (aspoň čiastočne) upokojiť.

2) Zamrznutie medzibankového trhu

Ak Grécko skutočne EMU (Európsku Menovú Úniu) opustí, resp. bude sa blížiť dátum Grexitu, na medzibankovom trhu zavládne chaos a finančné domy výrazne obmedzia vzájomné úverovanie. Jedná sa o klasický scenár zamrznutia trhu, kedy je požičiavanie spojené s extrémnym rizikom, a teda takmer žiadne neprebieha. Celosvetovo používaná referenčná sadzba pre medzibankové operácie - Libor pravdepodobne vystrelí nahor, rovnako ako pri poslednej kríze v roku 2008.

3) Začnú sa rojiť krízové ​​scenáre

Ak Atény budú smerovať k ukončeniu členstva v Európskej menovej únii, bude potrebné pripraviť harmonogram zmien smerujúcich k opätovnému zavedeniu drachmy. A pretože nikto nechce, aby krajina v takú chvíľu upadla do chaosu (alebo do sféry vplyvu Kremľa) je potrebné mať pripravený krízový scenár časového harmonogramu zavedenia novej meny.

V momente, keď sa začnú objavovať (technicky prepracované) scenáre a "plány B" možného vystúpenia Grécka z EMU, treba zbystriť pozornosť, pretože sa už pravdepodobne nejedná o rétorické cvičenie, ale prípravy na opustenie eura.

Ak by sme hodnotili pravdepodobnosť Grexitu podľa tohto bodu, tak sme k vystúpeniu Grécka z EMU už veľmi blízko. Napríklad grécka centrálna banka dnes vyhlásila, že "neschopnosť dosiahnuť dohodu by znamenala začiatok bolestivej cesty, ktorá by viedla najskôr k platobnej neschopnosti Grécka, nakoniec k odchodu krajiny z eurozóny a veľmi pravdepodobne z Európskej únie." Dosiahnutie dohody s našimi partnermi je historický imperatív, ktorý si nemôžeme dovoliť ignorovať, uviedla tiež menová autorita.

Sprievodným javom prípadného Grexitu bude samozrejme výpredaj na burze v Aténach, rast výnosov gréckych štátnych dlhopisov, pravdepodobný pokles kurzu EUR/USD, a i. Tieto pohyby však s rôznou intenzitou pozorujeme už teraz, a preto by mohol príchod Grexitu lepšie zachytiť zoznam troch vyššie zmieňovaných "indikátorov".

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-06-27 11:08:00 - Feat.: 0 - Title: Úverovanie domácností prudko rastie
01 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 02 - Modified: 2024-01-29 18:02:53 - Feat.: - Title: Vlastník niekoľkých najvýznamnejších obchodných domov v Nemecku vyhlásil bankrot 03 - Modified: 2024-01-05 07:36:35 - Feat.: - Title: Končí veľký výrobca alkoholu, na trhu bol 75 rokov. Čo dohnalo producenta likérov a destilátov ku krachu? 04 - Modified: 2023-12-22 12:20:09 - Feat.: - Title: Trumpov bývalý právnik Giuliani vyhlásil osobný bankrot, musí vyplatiť krivo obvinené úradníčky 05 - Modified: 2023-11-07 17:31:57 - Feat.: - Title: Koniec éry startupov: Ani raz neboli v zisku, aj tak z nich vyrástol gigant. Teraz prišiel tvrdý pád
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:53