StoryEditor

Vojna strojov na Wall Street (komentár dňa)

08.04.2013, 00:10
Firmy z Wall Street majú vo svojom arzenáli zbraň "hromadného ničenia".

Technologický pokrok zasiahol aj obchodovanie na Wall Street. Digitalizácia a zautomatizovanie obchodovania zjednodušili a zlacnili prístup pre mnoho investorov, no zároveň umožnili úspešným stať sa ešte úspešnejšími.

Program trading alebo takmer plne automatizované obchodovanie akcií minimálne 15 spoločností v súhrnnom objeme nad 1 milión dolárov, umožňuje algoritmom bežiacich na výkonných počítačoch, nezriedka v miestnostiach hneď vedľa veľkých burzových serverov, monitorovať dianie na burze a exekuovať obchody s veľkým objemom finančných prostriedkov v zlomkoch sekúnd.

Podľa údajov NYSE v týždni k 29.marcu 2013 program trading dosiahol podiel 30,9% z celkového objemu obchodov na NYSE. Z nasledujúcej tabuľky vyplýva, že 10 najväčších obchodníkov a bánk prostredníctvom svojich programov zobchodovalo na vlastný účet 38,7 percenta zo všetkého program tradingu na NYSE a samotný program trading predstavoval až 30,9 percenta obchodov na NYSE.

Aký vplyv má obchodovanie prostredníctvom "program tradingu" veľkých firiem na rast či pokles akciových indexov, znázorňuje nasledujúci graf, kde korelácia medzi aktivitou strojov a vývojom indexu SP500 je viac než zrejmá aj pre menej zdatných "odborníkov".

Ozajstnou zbraňou týchto programov je však zrušenie zákazu "shortovania" akcií do klesajúceho trhu, alebo zrušenie pravidla takzvaného "uptick rulle" ktoré bolo zavedené v roku 1938 a zrušené americkou komisiou pre cenné papiere po 70 rokoch 6. júla 2007.

Toto zrušenie umožňuje v prípade poklesov programom predávať ďalej, šíriť paniku a tlačiť na indexy. A nikto nedokáže kúpiť koľko akcií, ktoré môžu tieto stroje v sekunde predať, najmä ak sa pustia aj do takzvaných "naked shortov", teda shortovania bez nasledujúcej dodávky akcií. S indexom VIX pod 20 tieto zbrane zatiaľ spia, nikto by však nemal zabúdať na to, že firmy z Wall Street túto zbraň "hromadného ničenia" vo svojom arzenáli naďalej majú a ako už párkrát v minulosti aj v budúcnosti ich opäť skôr či neskôr použijú.

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

www.forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:26