StoryEditor

V Česku bude po voľbách blázninec

26.10.2013, 09:01
Čo priniesol piatok na trhoch? Ako ovplyvnia voľby českú ekonomiku? Prečítajte si komentár Jiřího Cihlářa.

Slovensko je jedným zo štátov, ktoré žiadajú Európsku komisiu o výnimku. Žiada ústupok, aby vo svojom rozpočte nemuselo škrtať toľko, koľko navrhuje Brusel. Sama slovenská vláda si želá viac podporovať ekonomický rast. V tomto prípade je to v rozpore so zmenami, ktoré sa uskutočnili na začiatku tohto roka. Bez negatívneho efektu zvýšenia daní by slovenská ekonomika dnes rástla ešte rýchlejšie. 

A je to tu, opona sa otvára. V ČR sú voľby, ktoré by mali priniesť tú dlho očakávanú zmenu. Ale – aby som sa priznal, veľmi tomu neverím. Skôr staviam na to, že najbližšie týždne prinesú na politickú scénu taký malý blázinec. Vyzerá to totiž tak, že voľby sa opäť skončia nerozhodne. Pritom nový kabinet by mal rýchlosťou blesku schváliť rozpočet na budúci rok. Skôr je však reálne, že príde skutočná neistota. A tá vôbec neprospeje podnikom, predovšetkým tým malým a stredným. Tí malí majú už teraz plné ruky práce s absorbovaním všetkých legislatívnych zmien, ktoré na nich čakajú od začiatku nového roka. Aj keď sa už tentokrát nemusia zaoberať prechodom na nové sadzby DPH, jednako si musia zvykať na nový občiansky zákonník. Tých zmien je za posledný rok akosi veľa. Hlúpy je ten, kto čaká, že sa to nijako neprejaví na potenciáli českej ekonomiky. 

Čo na to koruna? Tá sa mierne oslabovala nad hladinu 25,70 CZK/EUR. Dôvody na jej straty by sa našli viaceré. Časť špekulantov sa koruny radšej zabavuje zo strachu pred výsledkom z volieb. Iná skupina sa zasa naľakala mierneho poklesu indexu Ifo, ktorý meria podnikateľskú náladu v Nemecku. A tí najopatrnejší dnes korunu predávajú jednoducho preto, lebo pred víkendom vyberajú väčšie zisky. Z pohľadu ďalšieho mesiaca sa napriek tomu nič zásadné nezmení. Koruna bude plus mínus stagnovať. K silnejším hodnotám korunu nepustia hrozby centrálnych bankárov, ku slabším zasa náznaky konca krízy. 

Najdôležitejšiu správu dňa nám naservírovali britskí štatistici. A vôbec nebola zlá. Britská ekonomika počas tretieho kvartálu rástla najrýchlejšie od roku 2010. Darí sa predovšetkým službám, ktoré ťahajú súkromný sektor. Medzikvartálny rast britského HDP dosiahol 0,8%. Británia vlastne rastie už tretí kvartál po sebe. Ostrovná ekonomika sa môže na rozdiel od eurozóny tešiť z toho, že na svojom juhu nemá krajiny, ktoré ju permanentne ťahajú nadol. Ekonomika eurozóny za tretí štvrťrok tiež vykáže rast, ale jej oživovanie bude oveľa zdĺhavejšie. Oslabovanie sa britskej libry voči euru tak bude spôsobovať predovšetkým rozdielny prístup britskej centrálnej banky Bank of England (BOE) a Európskej centrálnej banky (ECB). Zatiaľ čo BOE pokračuje v programe skupovania dlhopisov do výšky 375 mld. libier, ECB sa do podobných pokusov zatiaľ nepúšťa. 

Na menových trhoch sa dnes nedialo nič záživné. Dolár sa dnes snaží o posilnenie, ale od rána sa posunul iba z úrovne 1,381 USD/EUR na 1,378 USD/EUR. Americkej mene nepomohlo ani zlepšenie objednávok dlhodobej spotreby v USA. A lepšie to s dolárom pravdepodobne nebude ani naďalej. V budúcom týždni nás čaká zasadanie americkej centrálnej banky. Ak by páni a dámy z FOMC v tejto chvíli priškrtili program kvantitatívneho uvoľňovania, bolo by to pre mňa asi také prekvapenie, ako keby v našich parlamentných voľbách zvíťazila Monarchistická strana Čiech, Moravy a Sliezska. Pokračovanie programu tlačenia peňazí môže v priebehu mesiaca spôsobiť, že sa dolár bez problémov oslabí až nad 1,400 USD/EUR.

Ako malý som nakreslil obrázok, kde za naším domom zo zeme vytekala ropa. Každý sa mi smial, že to by som sa najskôr musel odsťahovať ďalej na východ. Ale drahí dospelí netušili, že až taká utópia to byť nemusela. Možno sa vďaka novým bridlicovým náleziskám bude čierne zlato vo väčšej miere ťažiť aj v strednej Európe. Naozaj, Spojené štáty americké týmto spôsobom čím ďalej tým viac bohatnú a ich zásoby ropy rastú. Ale kto je z toho namrzený? Ten, kto v lete stavil na rast cien ropy. Keď sa na konci prázdnin zdalo, že Američania podniknú inváziu do Sýrie, napätie vyhnalo cenu ropy až na 117 dolárov za barel. Ibaže je október a na Blízkom východe vládne pokoj. A cena ropy klesá na 107 USD/barel. A môže byť horšie. V septembri totiž po prvýkrát po 17 mesiacoch klesol dopyt po rope od predtým nenásytnej Číny. Cena ropy tak môže klesať aj v ďalších týždňoch. Prepad cien tejto komodity by ale nemusel byť taký drastický – spomaľovať by ho totiž mal slabnúci dolár. 

01 - Modified: 2005-08-09 11:45:34 - Feat.: 0 - Title: Starosta Nagasaki apeluje na jadrové mocnosti
01 - Modified: 2023-02-01 14:35:07 - Feat.: - Title: České voľby od roku 2026 by mohli byť len jednodňové 02 - Modified: 2023-02-01 17:00:00 - Feat.: - Title: Expert na etiketu Špaček: Prezidenta ako Pavel sme ešte nemali. Z Hradu je teraz mŕtve a zatuchnuté miesto 03 - Modified: 2023-01-31 08:34:13 - Feat.: - Title: Čína kritizuje Petra Pavla kvôli Taiwanu. Porušil svoje vlastné slová, myslí si Peking 04 - Modified: 2023-01-30 11:27:52 - Feat.: - Title: Generál Pavel povstal ako Gandalf Biely. Pozri si TOP memečka o novom českom prezidentovi 05 - Modified: 2023-01-29 19:11:26 - Feat.: - Title: Pavel uistil Zelenského o podpore Ukrajiny zo strany Česka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:51