StoryEditor

Plzák Kažimír

06.05.2013, 00:00

Minulý piatok sa na tlačovke ministra financií Kažimíra novinárka opýtala, či nepovažuje trhanie rozpočtu v lete 2012 za politické divadlo, keďže deficit by bol aj bez dodatočných opatrení Ficovej vlády taký, ako rozpočtovala Radičovej vláda. Jeho reakcia bola nervózna, ani ju nenechal dohovoriť a vyhlásil, že nikdy nebude súhlasiť s tým, že bez dodatočných opatrení by ostal deficit na úrovni 4,6 percenta a že takýto názor čítal len v článku bývalého ministra financií a že žiadny iný takýto pohľad nezachytil. Ešte dodal, že z rozpočtu na rok 2012 neostal kameň na kameni, straty boli jedna miliarda eur a pozitívne opatrenia 1,2 miliardy eur.

Musím konštatovať, že Kažimír nehovorí pravdu. A musím zopakovať to, čo som tu napísal pred dvoma týždňami. Saldo konsolidačných opatrení Ficovej vlády počas roka 2012 bolo 0,3 percenta HDP, deficit skončil na úrovni 4,3 percenta, takže ak by nebola Ficova vláda prijímala žiadne dodatočné opatrenia, deficit by skončil presne na tej istej úrovni, ako ho rozpočtovala Radičovej vláda v rozpočte, ktorý Fico za Kažimírovej asistencie trhal pred kamerami.

To, že sa rozpočet nenaplnil presne v tej štruktúre, v akej bol rozpočtovaný, je pravda, ale tak je to vždy. Niektoré príjmy sú nižšie, iné vyššie, ako sa v rozpočte predpokladalo, rovnako je to aj s výdavkami. V roku 2012 došlo k výpadku na výbere daní, ale bolo to kompenzované nižšími výdavkami na spolufinancovanie európskych fondov (pre ich nižšie čerpanie) a lepším hospodárením samospráv, ako predpokladal rozpočet.

Aby som bol konkrétny a presný, saldo dodatočných konsolidačných opatrení bolo 217 milióna eur (0,3 % HDP) a bolo dosiahnuté znížením deficitu cez obmedzenie druhého piliera a bankovú daň (294 mil. eur) a zvýšením deficitu o 86 mil. eur tým, že vláda sa dobrovoľne vzdala príjmu digitálnej dividendy a od Nemocnice sv. Michala.
Ak dnes Kažimír tvrdí, že nikdy nebude súhlasiť s tým, že bez dodatočných opatrení Ficovej vlády by ostal deficit na úrovni 4,6 percenta, tak to môže mať len dve vysvetlenia. Buď tomu nerozumie a nečítal ani Program stability, ktorý sám predkladal do vlády a z ktorého tieto závery jasne vyplývajú, alebo veľmi dobre vie, že klame. Myslím si, že B je správne.

Kažimír asistoval v lete minulého roka Ficovi pri trápnom divadle s trhaním rozpočtu a dnes, keď ich realita dobehla, tak  sa riadi plzákovským „zatloukat, zatloukat, zatloukat“.

Autor je členom strany SDKÚ-DS

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:08