StoryEditor

Trhy neprídu o doping (komentár)

01.03.2013, 07:24
Akciové trhy na oboch brehoch Atlantiku vo štvrtok potiahli správy, že najmocnejší centrálni bankári budú aj naďalej dopovať trhy likviditou.

  Aj keď makroekonomické údaje prichádzajúce zo starého kontinentu neboli najlepšie, európske parkety dokázali rásť. Vo Francúzsku sa prepadli medzimesačne spotrebiteľské výdavky o 0.8 %, pričom odhad analytikov bol len na úrovni -0.1 %. Dôležitejšia správa však prišla z Nemecka, kde zmena v počte nezamestnaných bola o niečo málo horšia ako predpovedali analytici. Odhady boli na úrovni poklesu počtu nezamestnaných o paťtisíc, pričom v skutočnosti to bol pokles len tritisíc. Faktom teda zostáva, že nemecký pracovný trh zatiaľ odoláva európskej dlhovej kríze, keďže nezamestnanosť sa dostala na najnižšiu úroveň za posledných päť mesiacov.

Prezident ECB, Mario Draghi sa nechal počuť, že aj keď terajšie snahy o prekonanie dlhovej krízy v Európe majú rozsiahle sociálne dopady, tak sú cestou k spravodlivejšej spoločnosti. Len ktovie, či tieto snahy nie sú primalé na to, aby dokázali naštartovať hospodársky rast a znížiť počty nezamestnaných. Práve proti vysokému počtu nezamestnaných v radoch mladých ľudí do 25 rokov, ktorí nemajú prácu dlhšie ako 4 mesiace, sa rozhodla bojovať EU tým, že sa im pokúsi prednostne zaistiť prácu. No pravdepodobne nepôjde o dlhú životnosť týchto pracovných miest. Európske akciové indexy uzatvárajú v zelenom: FTSE 100 +0.55 %, CAC 40 +0.85 %, DAX +0.86 %, IBEX 35 +1.15 %. Paneurópsky akciový index EuroStoxx 600 uzatváral na hodnote 289.64 bodov, čo predstavuje rast o 0.96 %. Tento index dosiahol vo februári najdlhšiu ziskovú sériu od roku 1997.

V USA boli uverejnené nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti, ktoré dosiahli úroveň 344 tisíc, pričom analytici odhadovali nárast až o 366 tisíc. Vo štvrtok bolo taktiež revízia amerického HDP, ktoré za 4 kvartál vzrástlo o 0.1 % a to hlavne v dôsledku vyššieho exportu ako naznačovali prvotné odhady. Americké akciové indexy sa vo štvrtok nedokázali dostať nad svoje historické maximá a v závere dokonca strácajú: DJIA -0.16 %, NASDAQ -0.07%, SPX -0.10 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:30