StoryEditor

Davos padá na nos (komentár)

21.01.2014, 23:00

A je to zase tu. Dnes štartuje 44. ročník ekonomického fóra v Davose. Stretne sa 1 500 zástupcov veľkých firiem s desiatkami politikov sveta, aby prediskutovali hlavné globálne témy. Opäť to bude veľká šou. Opäť budú "vodcu globálneho kapitalizmu" prenasledovať aktivisti bojujúci za to a ono od globálneho otepľovania až po rovnosť žien.

Vlani patrila medzi najväčšie témy fóra nestabilita svetovej ekonomiky, krehkosť eurozóny a nestabilita finančného systému. Veľmi obsiahlo sa diskutovalo nad tým, či sa má Európa zamerať na úsporné opatrenia, alebo naopak podporovať rast. Hovorilo sa o rozhorení menových vojen. Aj o tom, ako celé kvantitatívne uvoľňovanie - rozumejme, sypanie (mnohokrát nekrytých) peňazí do ekonómky - s ktorým nemá svet doteraz dosť skúseností, môže skončiť katastrofálne veľkou infláciou.

Protest proti Ekonomickému fóru v Davose v roku 2012

Nezišiel sa od posledného davoského fóra ani rok s rokom a pozrime sa, všetky tieto riziká stále trvajú. Väčšina ľudí si to síce ešte neuvedomuje, ale do menových vojen sa už nenápadne zaplietla dokonca aj Česká republika. Tým, že ČNB umelo intervenciami oslabila korunu, vlastne len nasleduje tie svetové centrálne banky, ktoré sa snažia pomôcť svojej ekonomike na úkor iných ekonomík. Vyspelé krajiny medzi sebou už nebojujú s využitím tankov a diel. Do svojich spojencov sa púšťajú ekonomicky, hoci ich centrálni bankári akúkoľvek menovú vojnu popierajú a namiesto toho hovoria eufemisticky napríklad o "plnení inflačného cieľa".

Rokovania boli vlani evidentne na figu. Chcem povedať, ekonomiku správnym smerom nenakopli. Organizátor akcie dokonca tento rok už zverejnil štúdiu, ktorá tvrdí, že finančná kríza ešte nebola prekonaná a môže znova udrieť. Bodaj by nie. Stačí sa pozrieť napríklad na prvý pohľad nenápadné, ale zato varovné indikátory. Napríklad na to, ako rýchlo rastú jednodňové úrokové sadzby v eurozóne. Ich nebezpečný nárast ukazuje, že bankám v eurozóne už zase dochádza likvidita. Nič sa od začiatku krízy nevyriešilo. Len sa pomerne úspešne načas problémy Európy schovali pod koberec. Liečia sa symptómy, nie príčiny krízy. A strach o prežitie eura sa ešte vráti.

Je vôbec nejaká šanca, že by po prvýkrát v histórii fórum skončilo jasnými závermi a prínosy pre svet? Sotva. Fóra podnikateľov s politikmi sú zbytočné. Jedni z nich tam sú navyše. Bez politikov by na nich ale neboli médiá. A bez podnikateľov peniaze. Tí prví chcú to druhé a tí druhí to prvé. O tom je celá táto show.

01 - Modified: 2005-12-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gazprom hrozí obmedzením dodávok
01 - Modified: 2024-01-31 14:40:31 - Feat.: - Title: Javier Milei obhajuje kapitalizmus a tvrdia o ňom, že je exot. A to je vlastne desivé 02 - Modified: 2024-01-24 12:45:27 - Feat.: - Title: Fico síce hovorí o štvordňovom pracovnom týždni, avšak vláda Slovákom pracovný deň pridala 03 - Modified: 2024-01-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Palec hore pre prezidenta Argentíny 04 - Modified: 2024-01-19 11:14:03 - Feat.: - Title: Centrálne banky klimatickú zmenu neovplyvnia 05 - Modified: 2024-01-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Západné sankcie áno, konfiškácia bohatstva oligarchov však nie. Švajčiari ďalej bránia ruský majetok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:38