StoryEditor

Akcie z Bernankeho znervózneli

20.06.2013, 00:04
FED bude aj naďalej nakupovať cenné papiere v objeme 85 mld. USD mesačne.

Najpodstatnejšou informáciou, ktorá vzišla z dvojdenného zasadnutia FOMC, bolo rozhodnutie o ponechaní, alebo o zredukovaní objemu kvantitatívneho uvoľňovania. QE Tapering sa zatiaľ odkladá, čo znamená, že americký FED bude aj naďalej nakupovať štátne cenné papiere a hypotekárne cenné papiere v objeme 85 mld. USD mesačne. Za aktuálne tempo nákupu aktív hlasovalo 10 z 12 členov výboru a FED tak bude naďalej nakupovať viac dlhopisov, než vydáva ministerstvo financií.

Na prvý pohľad informácia vyzerajúca pre finančné trhy pozitívne, však vyznieva úplne inak. 15 z 19 členov FED-u už hovorí o zvyšovaní sadzieb od roku 2015. Dôvodom ku skôr jastrabiemu komentáru je predovšetkým zlepšenie situácie na trhu práce, zvýšenie spotrebiteľskej dôvery a predovšetkým nárast spotreby domácností. Tá pomaly naštartuje jemnú infláciu, no v dlhodobom horizonte zostáva projektovaná ako stabilná. V tomto roku by mala zostať na úrovni 1 %, do roku 2015 by sa však mala zdvojnásobiť a FED by sa priblížil svojmu inflačnému cieľu na úrovni 2.5 %.

Tento odhad si všimli predovšetkým obchodníci na dlhopisovom trhu, keď výnos 10-ročných amerických dlhopisov vzrástol o 15 bps. a je tak najvyššie od apríla 2012. Za týmto vývojom stojí tiež ďalšie vyjadrenie od Bernankeho, ktorý uviedol, že možnosť negatívneho vývoja ekonomiky sa prakticky stratila a v prípade ďalšieho zlepšenia na trhu práce pristúpi FED v druhej polovici roka k postupnej redukcii nákupu dlhopisov. Ako totiž poznamenal, idúce auto je najlepšie zastaviť spustením nohy z plynu, než okamžite dupnúť na brzdy.

Ak sa do konca roka 2013 dostane nezamestnanosť v USA na úroveň 7 %, ekonomika bude rásť a výhľad bude pozitívny, FED je pripravený QE ukončiť rýchlejšie, konkrétne v polovici roka 2014. To by znamenalo, že jeho druhý kľúčový cieľ, ktorým je nezamestnanosť pod 6.5 %, nemusí byť úplne dosiahnutý, aby tretie kolo uvoľňovania zastavil. Túto hranicu by mala nezamestnanosť atakovať na konci budúceho roka, pričom v roku 2015 by mohla dokonca atakovať 6 %.

Akciové indexy zareagovali dosť nervózne. V priebehu minút sme videli niekoľkobodové prepady, ktoré boli čiastočne skúpené, no s pribúdajúcim časom a Bernankeho vyjadreniami o pretrvávajúcej možnosti QE Tapering smerovali benchmarky ďalej na juh. Seansu ukončujú nasledovne: Dow -1.34 %, S&P 500 -1.39 %, Nasdaq -1.12 %.

Bernankeho slová zobral pozitívne dolár, ktorý posilnil oproti všetkým crossom: EURUSD -0.97 %, USDJPY +1.78 %, AUDUSD -1.83 %, NZDUSD -1.30 % a USDCHF +1.07 %.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:16