StoryEditor

Amerike neuškodí bankrot Detroitu

19.07.2013, 10:20
Osud Detroitu bol spečatený už pred mnohými rokmi. Amerikou však nezamáva.

Detroit je mementom toho, ako môže skončiť každý štát alebo mesto, ktoré nedokáže zvrátiť nepriaznivý demografický vývoj.

Problémy, ktoré vyplynuli z úpadku automobilovej výroby v meste a s tým spojená vyššia nezamestnanosť. Nízke príjmy pre mesto znížili jeho výdavky v citlivých oblastiach bezpečnosti, školstva, osvetlenia, ktoré urobili z centra mesta neobývateľnú zónu, čo ešte prehĺbilo krízu a vyhnalo z mesta ďalšie odvetvia.

USA sú typické tým, že subjekty sa vo veľkej miere financujú dlhopismi, ktorých cena takýto vývoj, podobne ako to bolo v prípade krajín PIGS, indikovala, preto sa strata z bankrotu rozloží na väčšie množstvo subjektov, ktoré budú schopné straty absorbovať.

Osemnásť miliárd je veľká suma, avšak reálne bankový systém USA neovplyvní. V Amerike je zvykom využiť bankrotovú ochranu na zmenu dlhodobých kontraktov, ktoré zaťažujú tento subjekt. Ide najmä o záväzky voči odborárom, zdravotnú starostlivosť, mzdové kontrakty atď.

Osud Detroitu bol spečatený už pred mnohými rokmi a bankrot je iba vyvrcholením dlhodobého smerovania.

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:38