StoryEditor

Ako zachrániť teraz Cyprus (komentár)

20.03.2013, 07:23
Páni úradníci z Európy musia vymyslieť kreatívnejší záchranný plán pre Cyprus.

V utorok vládlo na trhoch opäť napätie hlavne kvôli neistote poskytnutia záchranného balíka pre Cyprus. Tento maličký stredomorský ostrovček dokáže výrazne skomplikovať trhom ich rastový trend. Počas dňa sa šírili z tohto ostrova rôzne správy. Najprv sa predpokladalo, že k hlasovaniu o zdanení bankových depozít ani nedôjde, no podvečer sa situácia zmenila a nakoniec zákonodarcovia hlasovali. Toto hlasovanie dopadlo, podľa očakávaní, neúspechom, keďže už skôr bolo avizované, že na Cypre nie je dostatok politickej vôle na prijatie tohto návrhu.

To však vynára špekulácie, akým spôsobom sa bude dať zachrániť Cyprus. Je jasné, že bruselská mašinéria si dokáže poradiť so všetkými nástrahami a hádam by nemuselo dôjsť k najhoršiemu scenáru, ktorý by výrazne zasiahol celú eurozónu. Je to zároveň nová výzva pre pánov úradníkov, ktorí musia vymyslieť kreatívnejší záchranný plán. Problémom však bude Rusko, ktoré len tak ľahko nebude znášať zdanenie vkladov svojich obyvateľov na tomto ostrove. Už dávnejšie Rusi avizovali, že v prípade schválenia tohto návrhu sa môže skomplikovať financovanie dlhu Cypru voči tejto krajine. Akciové trhy v Európe klesli už tretí deň v rade a uzatvárali v červených číslach: FTSE 100 -0.26 %, CAC 40 -1.30 %, DAX -0.79 %, IBEX 35 -2.20 %.

Spoločná európska mena sa po správach o neúspešnom hlasovaní prepadla voči americkému doláru na svoje troj mesačné minimá. Intradenne oslabil kráľovský menový pár o 0.49 % a v závere obchodovania bol na úrovni pod hranicou 1.29, na hodnote 1.2895 EURUSD.

V USA bolo obchodovanie poznačené taktiež cyprusomániou. Trhy len v malej miere zaujímali opätovne lepšie správy z uzdravujúceho sa realitného trhu. Novozačaté stavby domov vzrástli v súlade s konsenzom na úroveň 0.92 mil. Dokonca počet stavebných povolení v USA vzrástol na takmer päťročné maximá, keď odhad analytikov bol na úrovni 0.93 mil. povolení a v skutočnosti pribudlo až 0.95 mil. povolení na stavbu domov. V utorok začal FED svoje dvojdňové stretnutie, z ktorého by však nemali zísť zásadnejšie prekvapenia. Americké akciové benchmarky uzatvárajú nasledovne: DJIA +0.04 %, NASDAQ -0.26 %, SPX -0.23 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

01 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Monaku druhý triumf Räikkönena
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:46