StoryEditor

Krvavý kúpeľ na amerických parketoch (komentár)

18.04.2013, 09:54
Streda sa niesla v znamení obrovských prepadov. Padalo všetko, čo mohlo.

Od akcií, komodít až po forex. Negatívna nálada začala už počas londýnskej seansy. Hlavný menový pár sveta EURUSD zaznamenal prepad o 1,10 %, čo je v bodovom vyjadrení až 145 bodov. Mohli za to prevažne holubičie slová Bubu Weidmana. Hlava nemeckej Bundesbanky sa nechal počuť, že ECB na najbližšom zasadnutí zníži sadzby. To vyvolalo silný výpredaj na eure a preto klesalo počas celého dňa. Včerajšia rally sa tak skončila pri bariére 1,32 a EURUSD kleslo až na psychologickú hladinu 1,30.

Zlato mierne konsolidovalo prudký prepad. Pokles na 1320 bol skúpený, avšak stroje nedokázali vytlačiť cenu nad 1400 a tu sme videli výber ziskov a opätovné smerovanie na juh. Drahý kov tak zatvára v strate iba 1 %, čo je vzhľadom na posledné dni perfektný výsledok. Takéto šťastie však nemala meď, ktorá počas stredy zaznamenala až 4 % prepad. Dobieha tak zlato a striebro v prepade a pravdepodobne uvidíme skorý test úrovne 3USD.

Nemecký akciový index DAX bol vysellovaný a dostal sa do červených čísel YTD. V stredu tak zatvoril v strate 2,34 % a na úrovni 7503 EUR. Nemecké akcie už stratili svoj lesk a uvidíme, či ich budú nasledovať aj tie americké. V strede týždňa americké parkety nasledovali tie nemecké a aj tu sme videli masívny výpredaj. Akcie spoločnosti Apple boli pod medvedím tlakom a poklesli až o necelých 6 %. Intradenne sa už pohybovali pod úrovňou 400 USD. Americké benchmarky to nerozdýchali a Apple ich stiahol so sebou nadol. Nálada bola zlá už od otvorenia amerických búrz a včerajší rast bol využitý, podobne ako na EURUSD, na vstup do krátkych pozícií na lepších cenách. Akcie klesali počas celého obchodovania a zatvárajú na svojich denných minimách. SPX -1.44% , DJIA -0.8%, NAS -1.84%.

 

Peter Bukov

analytik Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:08