StoryEditor

Guvernéri vyčkávajú na lepšie časy

10.10.2014, 09:32

Posledný týždeň centrálne banky troch veľkých ekonomík – eurozóna, USA a Británia – potvrdili svoju extrémne uvoľnenú politiku. Kým v Európe sa v predošlých mesiacoch začalo s ďalším uvoľňovaním, v Británii a USA sa už dávnejšie hovorilo o zvyšovaní sadzieb a vývoj na devízovom trhu tento stav jednoznačne dokazoval. Streda a štvrtok však naznačili, že pravdepodobne tak skoro nepríde ani jedna centrálna banka s uťahovaním politiky.

Včera ponechala súčasný stav monetárnej politiky Bank of England, ktorá opäť nezmenila výšku úrokových sadzieb. Tie sa nachádzajú na historických minimách 0.5% už od marca 2009, kedy ich guvernéri znížili z jednopercentnej úrovne. Stav hlasovania o zmene úrokových sadzieb sa dozvieme síce až stredu 22. októbra, no dá sa očakávať, že minimálne dvaja z deviatich členov hlasovali za zvyšovanie. Ian McCafferty a Martin Weale, pre ktorých sú už ekonomické podmienky v Británii postačujúce na zvyšovanie úrokových sadzieb, hlasovali na dvoch predchádzajúcich zasadaniach za zvýšenie o 25 bázických bodov. Aj keď je miera inflácie v Británii stále pod cieľom BoE, podľa týchto členov za to môže dočasné posilnenie libry a zlacnenie importov. Guvernér M. Carney sa však nechal počuť, že pokiaľ aj naďalej budú Európe hroziť geopolitické riziká, ponechá banka úrokové sadzby na minimách ešte značný čas. Ak sa ale 22. októbra v Minutes ukáže, že viac členov uvažuje o zvyšovaní sadzieb, rozhodne to bude pozitívny impulz pre britskú libru.

V súčasnosti sa často polemizuje o čase, kedy bude sadzby zvyšovať aj americká centrálna banka. Kvantitatívne uvoľňovanie banka pomaly ukončuje a investori odhadujú, kedy začne Fed aj s uťahovaním politiky. Dolár posilňoval značný čas na všetkých pároch, no už štvrtý deň v rade oslabuje voči európskej mene. Zo začiatku týždňa pomohla euru významná technická úroveň 1.2500 EURUSD, ktorá aspoň dočasne zastavila jeho pád. Za včerajším rastom európskej meny ale stoja zápisky (Minutes) z posledného zasadania Fed-u zo 17. septembra. Na vtedajšej tlačovej konferencii guvernérka Yellenová znovu oznámila utiahnutie kvantitatívneho uvoľnenia o desať miliárd USD mesačne (na súčasných 15 miliárd), s predpokladaným definitívnym ukončením na tohtomesačnom zasadaní (29. októbra).

Takisto projekcie jednotlivých členov hovorili o skoršom zvyšovaním sadzieb Federal Funds Rate, čo v tom čase pomohlo doláru opäť posilniť. Vo včerajších Minutes sa ale objavili náznaky členov FOMC, ktorí sa zdajú byť mierne zdržanliví ohľadom zvyšovania úrokových sadzieb. Viacerí z nich vyjadrili obavy, že nie príliš rozbehnutá svetová ekonomika môže uškodiť aj tej americkej. Slabší dopyt zo zahraničia v kombinácii so silným dolárom môžu ohroziť export krajiny, zároveň tovary a služby zo zahraničia budú v dolárovom vyjadrení lacnejšie, čo vytvára potenciálnu hrozbu pre obchodnú bilanciu, ktorá je už teraz v obrovskom deficite. Posledné údaje hovoria o deficite obchodnej bilancie za mesiac august v objeme 40.1 miliárd USD (import 238.6 miliárd USD vs. export 198.5 miliárd USD). K tejto téme sa nedávno vyjadril aj C. Dudley, prezident Federal Reserve Bank of New York, ktorý zdôraznil, že súčasné ekonomické podmienky a postavenie dolára ohrozujú aj dosiahnutie inflačného cieľu Fed-u. Je teda viac ako jasné, že sa centrálni bankári z USA nebudú hrnúť do tak skorého zvyšovania sadzieb. Potvrdzuje to aj prieskum od spoločnosti Bloomberg, v ktorom klesol počet investorov a analytikov, ktorí očakávali prvé zvyšovanie sadzieb už v júli budúceho roka, zo 45% na 32% - tento výrazný pokles v očakávaní nastal práve po zverejnení stredajších Minutes.

Odloženie zvyšovania úrokových sadzieb pravdepodobne pomôže euru ku korekcii, z technického hľadiska ju podporuje aj indikátor RSI, ktorý čoskoro prekoná 50 bodovú hranicu, pod ktorou sa menový pár držal posledné štyri mesiace. Prvou prekážkou v korekcii by mohla byť rezistencia na úrovni 1.2780 EURUSD, no skôr by som očakával prvé spomalenie rastu až na úrovni 1.2850 EURUSD, kde sa nachádza Fibonacciho úroveň 23.6%.

Vývoj menového páru EURUSD, D1.

01 - Modified: 2006-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otázka dňa
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:17