StoryEditor

Veľký manipulátor Bernanke (komentár dňa)

01.07.2013, 00:10
Šéf Fedu spolu s veľkými americkými bankami vyvolal korekciu na akciových trhoch.

Na úvod svojho komentára by som rád pripomenul neoblomným fanúšikom zlata svoj komentár zo 7.júna 2010, ktorý upozorňoval na šialený plán so zlatom.

Keď 21. mája zatvoril index SP500 už 20.krát za sebou v utorok v zelenom a index cien domov v USA vzrástol medzi ročne v máji o 13,65 percenta, Ben Bernanke, študent veľkej hospodárskej krízy 20. storočia, zatiahol ručnú brzdu.

Počas jeho vystúpení pritvrdil ohľadne ďalších operácií FEDu, pričom nechal priestor aj pre veľmi pesimistické interpretácie svojich vyjadrení. Bernanke sa zľakol začínajúceho sa exponencionálneho rastu a spolu s veľkými americkými bankami JPMorgan a Goldman Sachs vyvolal toľko očakávanú 10 až 20- percentnú korekciu na akciových trhoch.

Korekciu na finančných trhoch podporil svojimi optimistickými vyhláseniami tiež Nouriel Roubini, ktorý predpovedal ekonomickú expanziu v najbližších dvoch rokoch. Likvidácia pozícií vystrašených špekulantov v zlate či fanúšikov donedávna takmer neomylnej spoločnosti Apple spolu s výpredajom na dlhopisových trhoch pokles urýchlilo.

Všetko to napriek tomu, že nákupy dlhopisov FEDom zostávajú v platnosti a ekonomicky sa zatiaľ v USA darí najmä ropnému Texasu na juhu a bridlicovej Severnej Dakote s neuveriteľným rastom HDP o 13,4 percenta. Naopak severovýchod ako finančné centrum USA naďalej trpí dozvukmi finančnej hystérie z roku 2008, čo potvrdzuje aj nasledujúca mapa.


Zdroj: US bureau of economic analysis 2012

Veľkosť nezamestnanosti v jednotlivých štátoch USA podobne ako v EÚ je dnes tiež rozdielna napriek takmer 150 rokom integrácie po skončení občianskej vojny v roku 1865. Aj tu tak platí, že štáty s bridlicovou revolúciou majú skôr problémy s nedostatkom zamestnancov a ubytovacích kapacít, naopak Nevada, či New Jersey trpí útlmom stavebníctva v dôsledku prepadu záujmu o nové domy po roku 2008.

Nezamestnanosť v jednotlivých štátov USA

Zdroj: WIKI

Na záver by som Vám zaprial príjemných zážitkov plné leto, ktoré už nebude poznačené ďalším poklesom cien miláčikov odborníkov minulých rokov - zlata, dlhopisov, či akcií spoločnosti Apple. Akýkoľvek ďalší pokles na akciových trhoch v najbližších týždňoch by si mal v auguste či septembri nájsť inštitucionálnych kupcov, ktorí radi nakupujú na úrovniach okolo 200-dňových kĺzavých priemerov. Naopak výrazný rast počas leta si nájde v septembri predavajúcich.

Vladimír Gešperík

 

predseda predstavenstva Capital Markets

www.forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:13