StoryEditor

Fed rozpútal na trhu eufóriu

23.06.2014, 12:55

Stred júna patril prevažne americkej centrálnej banke. Už od pondelka bolo obchodovanie pomerne vlažné a investori vyčkávali, čo si na nás americký Fed pripravil. Európa začiatkom týždňa zverejnila inflačné čísla CPI, ktoré potvrdili dizinflačné tlaky a podporili kroky ECB z posledného zasadnutia.

Mesačná zmena na -0.1%, ročná zmena len na +0.5%, čo sú naozaj slabé figures. Trhy však na tieto dáta nereagovali, pretože čísla boli v súlade s konsenzami a v cenách už boli započítané. Úplne opačné výsledky CPI vyšli z USA. Na medzimesačnej báze sme videli nárast o 0.4% (verzus +0.2% konsenzus) a na ročnej báze rast dokonca o 2.1% (oproti očakávaniam +2.0%). Inflácia v USA sa tak dostala na cieľovú úroveň Fedu a nahráva Taperu, resp. zvyšovaniu sadzieb, o ktorom sa na trhoch už nejaký ten mesiac pošeptáva.

Stredajšie obchodovanie už nebolo o ničom inom, iba o hodine dvadsiatej a výsledku z dvojdňového zasadnutia FOMC. Fed podľa očakávaní znížil nákupy dlhopisov QE o 10 mld. USD mesačne na konečný stav 35 mld. USD. Zníženie bolo rovnomerné, UST sa budú nakupovať o 5 mld. menej, rovnako aj MBS. Čo ale bolo výrazne holubičie, je fakt, že americká centrálna banka znížila výhľad rastu ekonomiky v roku 2014 z 2.8 % - 3.0 % až na 2.1% - 2.3%.

Fed sa navyše vôbec nevyjadril k úrokovým sadzbám, z čoho vyplýva, že sa s ich zvyšovaním pravdepodobne nebudú ponáhľať. Tieto posledné dva spomínané fakty si investori vyložili ako „dovish“, teda holubičo a na trhu sme videli predaje dolára, nákupy zlata, akcií aj dlhopisov. Akcie sa dostali na nové historické maximá, zlato sa pozrelo ku 1280 USD a EURUSD skončil v okolí 1.3600.

Risk on obchodovanie sa prenieslo aj na európske parkety vo štvrtok a investori pokračovali v určenom scenári. Veľmi zaujímavo sa obchodovalo zlato, keď vzrástlo zo spomínanej 1280 až na 1320 USD v priebehu pár hodín. Za takýmto silným rastom stojí podľa trejderov short covering veľkých hedge fondov, ako aj rolovanie kontraktov pred exspiráciami. Rovnako zlatu mohlo pomôcť vyhrotenie situácie v Iraku, ako aj neutíchajúce nepokoje na Ukrajine, kam Rusko poslalo ďalších 10 tankov a samozrejme aj holubičí Fed.

Koniec týždňa bol poznačený exspiráciami kvartálnych derivátov, tzv. Quadruple Witching (Quad-witch). Tento deň exspirujú kvartálne opcie na akcie a indexy, rovnako aj kvartálne futures na akcie a indexy. Likvidita sa presúva na septembrové deriváty, no snahou market makerov je „zatvoriť“ každý kvartál tak, aby museli čo najmenej doplácať protistranám. Posledný obchodný týždeň derivátov tak zvykne bývať poznačený vyššou volatilitou a rovnako tomu bolo aj uplynulý týždeň. Pomohol tomu aj spomínaný Fed. Americký index SPX a DJIA zatvorili na nových historických maximách a rally môže pokračovať aj naďalej.
Index volatility VIX poklesol až na 10.50, čo sú 7 ročné minimá a pomaly ale iste sa blíži ku single digit kotáciam. Lacnejúce Puty na SPX taktiež podporujú rast akcií, no optimizmus na trhu začína už byť prehnaný.

Z korporátnych akcií nás v uplynulom týždni zaujali hlavne francúzska automobilka Peugeot. Slová CFO Jean-Baptiste de Chatillona v optimistickom tóne ohľadom cien automobilov v Európe, tržbách, Číne, cash flow a redukciách strát v Rusku povzbudili investorov a akcie zakončujú týždeň s viac ako sedem percentným prírastkom. Darilo sa aj nemeckému Salzgitteru. JPM zdvihla doporučenie na „Overweight“ z „Neutral“ a cenový cieľ na najbližších šesť mesiacov stanovila na 38.50 EUR verzus aktuálna cena okolo 31 EUR. Akcie spoločnosti reagovali rastom o štyri percentá.

V aktuálnom týždni budú zverejnené hlavne tieto makrodáta: Čínske PMI podľa banky HSBC, francúzske a nemecké PMI, predaje existujúcich a nových domov v USA, nemecký podnikateľský prieskum IFO, spotrebiteľská dôvera v USA podľa CB, objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA, príhovor guvernéra BoE Carneyho, obchodnú bilanciu Nového Zélandu, nemecké CPI m/m, maloobchodné tržby z Japonska a bežný účet, spolu s finálnym HDP z Veľkej Británie.

01 - Modified: 2006-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Noví ministri nastúpili do funkcií
01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:30