StoryEditor

Do Grécka lietali tajne bankovky (komentár)

08.03.2013, 23:02
Počas finančného uragánu musela vláda tajne letecky dopravovať bankovky z iných štátov.

Africká dovolenka bez výtlkov. „Euroúradník? Nie, to si ma s dákym mýlite!“ Kontrolóri zabudli skontrolovať seba. Zaručená španielska investícia.

Je skvelé mať právo na bývanie či zdravotníctvo. No treba si uvedomiť, že domy ani operácie nepadajú z neba. Niekto konkrétny to musí zabezpečiť. Navýšenie práv jedného musí byť vždy vybalansované obmedzení práv niekoho iného.

Ignorovanie tohto vzťahu je v politike úplne bežné a v Bruseli majú na to obzvlášť špecialistov. Pre nedostatok priestoru len spomenieme vtipný nápad zvaný právo na bankový účet pre každého (asi ho skutočne bude treba, keďže čoraz viac členských štátov zakazuje obyvateľom používať hotovosť, aby mali lepší dohľad nad ich transakciami).

Zaujímavejší je návrh práva na prácu pre mladých. Odpoveďou Európy na rastúcu nezamestnanosť mladých nie je spružnenie zákonníkov práce či minimálnej mzdy, ktoré by aspoň trocha vyrovnalo šance mladých ľudí bez skúseností voči starším ľuďom s pracovnou históriou, ani zníženie daňového zaťaženia mladých (u nás sme spravili presný opak, zdraželi sme časť študentov o dobrých 30%). Odpoveďou ako vždy je len zvýšený prietok peňazovodu od európskych daňovníkov do rôznych európskych pracovných schém a programov.

Rozpočet EÚ je síce v porovnaní s eurovalmi frčkou, ale aj tak sú v ňom slušné zdroje – napríklad na kupovanie hlasov. Tentoraz nie poslancov, ale rovno celých členských štátov. EÚ sa stále nevie definitívne dohodnúť na rozpočte, preto najnovšie Európsky parlament sľúbil členským štátom 18,5 miliardy eur ako bonus, ak konečne zahlasujú za. Dvesto miliónov sa napríklad ujde mini ostrovčeku Mayotte kdesi pri Madagaskare, ktorý sa pred dvoma rokmi stal kolóniou departmentom Francúzska a od 1.1.2014 bude územím EÚ. Asi sa dovolenkujúci euroúradníci sťažovali na kvalitu ciest...

Uplácať si členské štáty a ich obyvateľov bude treba asi intenzívnejšie. Nielenže v Británii rastie podpora silne euroskeptickej strany UKIP, aj na kontinente sa zlá euronálada pretavuje do politiky. Nová rakúska euroskeptická strana Team Stronach v regionálnych voľbách získala zaujímavé výsledky a vďaka prebehnutiu poslancov má zástupcov aj v aktuálnom parlamente. Rovnako v Nemecku za pozornosti médií vznikla nová anti-eurovalová strana, na recepciu voličmi si musí ešte počkať.

To je nič oproti situácii v Grécku. Na verejnosť sa dostal dokument, v ktorom Komisia radí euroúradníkom pri cestách do Grécka zatajovať pravý účel cesty a mať poruke vymyslený príbeh. Toľko k európskej integrácii a budovaniu mieru Bruselom.

To nie je jediná zaujímavá správa z Grécka. Až teraz vyšlo najavo, že počas finančného uragánu spred dvoch rokov bol beh na grécke banky taký silný, že vláda musela tajne letecky dopravovať bankovky z iných členských štátov. Hotovosť v gréckej ekonomike od začiatku dlhovej krízy narástla z 20 na 48 miliárd eur. Hnev ľudí neostáva úplne bez odozvy. Minulý týždeň dostal bývalý starosta Solúna doživotie, tento týždeň dostal bývalý minister obrany 8 rokov väzenia a zabavenie majetku. Na grécke pomery spáchal relatívne triviálny delikt, zatajil príjem asi 100 000 eur.

S vymáhaním daní to je v Grécku ťažké. Kto chce prežiť obrovské zvýšenie daní počas krízy, čarovaniu s daňovou povinnosťou sa sotva vyhne. Dokonca existujú obavy, že 130 daňových kontrolórov sa vyhýba plateniu daní. Daňové úniky sú dobrou zámienkou na obmedzovanie osobných slobôd obyvateľov. Ak ste sa obávali straty súkromia pri používaní rôznych klubových kariet v supermarketoch, radšej sa nesťahujte do Grécka (ak vás teda dačo také napadlo...). Štát môže oficiálne kontrolovať všetky bankové účty a mať tak prehľad o vašich nákupoch. Klubovú kartu môžete aspoň zahodiť, kedy chcete.

Protest študentov v Grécku. Snímka: Reuters

Na západe všeličo nové. Írsko aj Portugalsko (povzbudené novým kolom masových demonštrácií) žiadajú odklad splátok dlhu. Odklad podmienok pre Španielsko je už takmer hotová vec. Cítite, ako sa naše požičané peniaze pomaly pomaličky začínajú strácať?

Španielska banka Bankia v roku 2012 zaznamenala najvyššiu stratu, akú kedy španielska firma zaznamenala - 19,2 miliardy eur. Jej akcie sa pri jej vzniku pred dvoma rokmi obchodovali za 3,5 eura, dnes je to sotva 30 centov. EÚ na Španielsko tlačí, aby strata bola prenesená na akcionárov znížením ceny akcie zachraňovanej banky na jeden cent. Vždy sme zastávali názor, že straty bánk by mali niesť aj akcionári, no v tomto prípade to nie je veľké zadosťučinenie. Medzi jej 350 000 (takmer výhradne španielskych) akcionárov patria stovky tisíc obyčajných ľudí, ktorým bola táto „výhodná“ investícia do vládou namiešaného kotla toxických aktív predaná, ani nevedeli ako. Pokiaľ ide o úspešnú realizáciu vládnych zámerov, ochrana spotrebiteľa zrazu nie je podstatná. Bohužiaľ, lepšie riešenie už neexistuje. Jedinou alternatívou je, že to zaplatia všetci obyvatelia. Teda nielen ti, čo sa nechali vládou oklamať.

Lotyšsko podalo prihlášku do euroklubu, hoci podľa prieskumov dve tretiny obyvateľstva s tým nesúhlasia. V tomto klube sú východoeurópania vítaní, v iných až tak populárni nie sme. Nemecko sa jasne vyjadrilo, že prípadné pristúpenie Rumunska a Bulharska do Schengenu bude vetovať.

Nazrime aj do USA. Kvôli nekonečným nezhodám okolo rozpočtu sa tam aktivovali automatické škrty vo výške 80 miliárd dolárov. Situácia je prirovnávaná príchodu štyroch jazdcov apokalypsy. Pre porovnanie, výdavky federálneho rozpočtu na rok 2013 sú 3 803 miliárd...

Aby bol kruh kompletný, vtipný záver bude opäť z EÚ. V nekonečnom spore o tom, či môže Microsoft montovať do Windows svoj prehliadač Internet Explorer, padla ďalšia pokuta 561 miliónov, čo sumu pokút Microsoftu zodvihlo až na 2,24 miliardy eur. Pekná sumička, ešte že máme tie korporácie. Navrhujem posvietiť si aj na automobilky. Podľa mojich informácii dodávajú autá s namontovaným volantom, a nedávajú spotrebiteľovi možnosť výberu.

Želám zvyšok týždňa bez tĺkov aj výtlkov.

Martin Vlachynský

analytik INESS

eurokriza.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:53