StoryEditor

Je po Cypre na rade Španielsko? (komentár)

27.03.2013, 06:46
Recesia v Španielsku sa prehlbuje a nezamestnanosť rastie k 27 percentám.

Utorňajšie obchodovanie sa nieslo vo výrazne pozitívnejšom duchu ako to zo začiatku týždňa. Včera taktiež došlo ku korekciám vyjadrenia šéfa euroskupiny Dijsselbloema, ktorý povedal, že záchranný plán pre Cyprus by mal slúžiť ako model pre ďalšie podobné krízy. Poopravil sa a povedal, že v budúcnosti bude hrať súkromný sektor väčšiu rolu v záchranných plánoch. Avšak člen rady guvernérov, Ewald Nowotny, ubezpečil investorov, že prípad Cypru je jedinečný a podobné záchranné scenáre v budúcnosti sa nebudú aplikovať na iné krajiny.

To upokojilo ako tak trhy, no bude ešte zaujímavé sledovať, ako by sa vyvinula situácia, keď by naozaj došlo k tomu, že by potrebovala ďalšia krajina záchranné koleso. Už teraz je jasné, že euroval by nedokázal pokryť požiadavky prípadného krachu Talianska, či Španielska. Preto je otázne k akému kreatívnemu scenáru by sa dopracovala bruselská mašinéria v týchto prípadoch.

Včera taktiež prišli informácie o prehlbujúcej sa recesii v Španielsku, keď tamojšia centrálna banka zvýšila odhady nezamestnanosti na hodnotu 27 % a taktiež dôjde k poklesu HDP o 1.5 %, pričom predpoklad bol na úrovni -1.4 %, pre rok 2013. Preto sa vynára otázka, či ďalší kto bude potrebovať špeciálny balík pomoci nebude náhodou Španielsko. Na tieto informácie reagoval španielsky akciový index IBEX 35 poklesom o 1.84 %. Zvyšné európske benchmarky uzatvárali v zelenom pásme: FTSE 100 +0.33 %, DAX +0.11 %, CAC40 +0.55 %.

Na druhej strane Atlantiku vyšli fundamentálne dáta, ktoré pre zmenu neboli až tak pozitívne ako sme si v poslednom čase zvykli. Jadrové objednávky dlhodobej spotreby poklesli medzimesačne o 0.5 %, pričom analytici odhadovali rast o 0.7 %. Takisto aj spotrebiteľská dôvera v USA poklesla na úroveň 59.7 bodov, zatiaľ čo konsenzus bol na úrovni až 67.9 bodov.

Do tretice predaje nových domov zaznamenali pokles oproti minulému mesiacu o 20 tisíc, na súčasnú úroveň 411 tisíc domov. Tieto nie veľmi pozitívne správy nedokázali odradiť americké akciové trhy od rastu a tie uzatvárali nasledovne: S&P 500 +0.78 %, DJIA +0.78 %, Nasdaq +0.53 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:25