StoryEditor

Kým Európa chorľavie, Amerika sa uzdravuje

15.03.2013, 06:57
Vo štvrtok prevládala na trhoch po celom svete veľmi dobrá nálada.

Na starom kontinente sme boli svedkami nie veľmi pozitívnych makroekonomických správ, keďže zamestnanosť v eurozóne medzikvartálne prepadla o 0.3 %, pričom odhady analytikov boli na úrovni 0.1 %. Taktiež sme sa dozvedeli, že oslabené grécke hospodárstvo dosiahlo v poslednom štvrťroku minulého roka rekordnú úroveň nezamestnanosti na leveli 26 %. No najviac v Európe pútal pozornosť summit, na ktorom sa zišli európsky lídri a ministri financií krajín eurozóny, aby počas dvojdňového stretnutia diskutovali o finančnej pomoci zadlženému Cypru. Politici môžu na tomto summite taktiež načrtnúť tému znižovania úsporných opatrení a vysokej nezamestnanosti v južnej Európe, ktoré okrem dlhovej krízy robia veľké starosti.

Včera bol uverejnený bulletin zo zasadnutia ECB, ktorý sa konal minulý týždeň, v ktorom centrálna banka uvádza, že ekonomika Eurozóny by sa mala prebrať ešte tohto roku. Bude zaujímavé sledovať, či sa naplní tento scenár, keďže ako vidíme, tak v poslednom čase prichádzajú pozitívnejšie správy z USA ako z Európy. No dá sa predpokladať, že v najbližšom čase sa táto situácia asi nijako nezmení.

Európske akciové indexy uzatvárajú po rally nasledovne: : FTSE 100 +0.74 %, CAC 40 +0.93%, DAX +1.1 %, IBEX 35 +1.88 %. Paneurópsky index EuroStoxx 600 dosiahol najvyššiu hodnotu od júna 2008, keď uzatváral na hodnote 298.52 bodov, čo predstavuje intradenný nárast o 1.08 %.

Kráľovský menový pár EURUSD včera spočiatku ostal v klesajúcom trende, no večer sa dokázal vzchopiť a dokonca prelomiť psychologickú hranicu 1.30. V závere obchodovania bol na úrovni 1.3004 EURUSD.

V USA boli vo štvrtok uverejnené výrazne lepšie dáta z pracovného trhu. Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti klesli na najnižšiu úroveň od januára tohto roka, keď ich pribudlo len 332 tisíc, pričom odhad bol na úrovni až 348 tisíc žiadostí. To len potvrdzuje pomalé zlepšovanie situácie na druhej strane Atlantiku. Index Dow Jones za posledných 10 dní zažil rally, ktorú naposledy okúsil v roku 1996 a včera opäť pridal nové maximá. Americké akciové benchmarky uzatvárali v zelenom: Dow Jones +0.57 %, S&P 500 +0.55 %, Nasdaq +0.43 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:35