StoryEditor

Dostanú dnes býky výprask? (komentár)

26.02.2013, 12:37
Trhy čakajú na slová šéfa Fedu. Holubičí prejav môže podraziť býkom nohy.

Po minulotýždňových masívnych výpredajoch, ktoré stlačili zlato znova na kritický level 1550 dolárov/unca sa drahému kovu podarilo straty skorigovať. Nízke ceny sú lákavé hlavne pre ázijských investorov, ktorí stále využívajú dipy do oblastí 1550 na nákup fyzického kovu. Taktiež sme videli zatváranie krátkych pozícií, čo dodalo silu na rast a pochod na sever. Zlato sa tak pomaly, ale isto pobralo na úroveň 1600 dolárov/unca. Tu sme v utorok videli prvú bitku a medvedí obchodníci zatiaľ svoje územie držia. Cena začala silnejšie korigovať a pozrela sa pod 1590 dolárov. XAU má však našliapnuté pokračovať smerom nahor až po 1650 dolárov. Pondelkový masívny prepad na FX trhoch, ktorý reálne pripomínal paniku v roku 2008 alebo 2011, na cenu zlata vôbec nepôsobil. Skôr naopak, prudký rast dolárovej sily a risk off prostredia rotoval kapitál z akcií do dlhopisov a drahých kovov. Americké 10 ročné dlhopisy doslova vybuchli a výnos padol z 2% na 1.85%, čo je 8 percentný prepad. Extrémna panika a safe haven status amerických papierov tak výrazne stlačil ich výnos nadol. Na EURJPY sme videli prepad z denných maxím o 600 bodov, čo sa naposledy stalo v roku 2008 po páde Lehmanov. EURUSD spadol ako hnilá hruška z 1.33 až tesne nad 1.30. Ani takéto prepady na Forexe neprekážali zlatu a to dokázalo počas včerajšej americkej seansy rásť.

Zlato tlačí na už spomínanú bariéru 1600 dolárov, ktorá je vstupnou bránou ku 1640/1650. Dnes uvidíme o 16 tej prejav Bernankeho pred bankovým senátom. Prejav je spojený s prudkou volatilitou a tak pravdepodobne aj dnes uvidíme robotické obchodovanie. Posledná zápisnica z FOMC ukázala, že niektorí členovia začínajú byť mierne jastrabí a to schladilo býčie tendencie. Dolár dokázal silno posilniť a zlato sa dostalo pod tlak. Po včerajšom trhovom fiasku by Bernanke ale mal zvážiť svoj slovník a skôr povedať niečo pekné a holubičie. To by mohlo trhy upokojiť a zlato by mohlo vystúpiť nad 1600vku. V prípade jastrabieho Bernankeho však dostanú býky výprask na holú a kov by mohol veľmi rýchlo zamieriť ku 1550.

Technicky drahý kov drží stále silné supportné pásmo 1530/1560 a stále je potenciál na odraz, resp. korekciu strát. Fundamentálne však zlato vypadá aj naďalej skôr na ďalší pokles. Hlavnou otázkou dnešného dňa ale je: Will Bernanke deliver?

 

Peter Bukov

analytik Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:22