StoryEditor

Koniec americkej nadvlády prichádza (komentár dňa)

16.10.2014, 00:00
Európsky systém už svetu nevládne; aj v Európe od neho upustili. A Spojené štáty sa presúvajú do novej éry, kde už neplatí ich nadvláda.

• Zvýšené napätie a volatilita sú nevyhnutné, najmä keď sa svet snaží sám seba nanovo vymedziť.

• Čína a Rusko vytvárajú silnú antiamerickú alianciu.

• Hroziace geopolitické riziká budú kľúčové pri hodnotení rizík / návratnosti.

Najnovšia kniha Henryho Kissingera, bývalého ministra zahraničia Spojených štátov a poradcu pre národnú bezpečnosť, nesie názov Obnovenie svetového poriadku a ide o strhujúce čítanie. Kissinger v nej okrem iného opisuje, ako sa po niekoľko desaťročí utvárala zahraničná politika USA. Tiež si všíma zložité interakcie medzi jednotlivými krajinami a ideológiami a ich vývoj. Ide vlastne o dobre načasovanú analýzu súčasného sveta, vrátane jeho budúceho smerovania.

Niektoré z hlavných tém Kissingerovej knihy nájdete v interview, v ktorom ex-šéfa americkej diplomacie spovedal pre Bloomberg BusinessWeek novinár Charlie Rose. Kľúčovou myšlienkou knihy je, že svet prechádza častými cyklami, kedy sa snaží sám seba redefinovať, čiže nanovo vymedziť. A práve toto obdobie so sebou prináša vyššie napätie aj volatilitu. Stačí sa pozrieť na Čínu a Rusko, ktoré v súčasnosti vytvárajú silnú antiamerickú alianciu, a to vrátane odmietania dolára. Táto aliancia pritom rastie na veľkosti aj vplyve. Ríša stredu sa totiž okrem Afriky snaží rozšíriť svoje pole pôsobnosti aj na spoločenstvo zadlžených juhoeurópskych štátov, tzv. Club Med, kde investuje napríklad do infraštruktúry.

Nový svetový poriadok znamená oslabenie nadvlády Spojených štátov, postupné obmedzovanie výhod rezervnej meny a posilnenie obchodných zón mimo Európu a Spojené štáty. Keď k tomu všetkému ešte pripočítame toľko potrebný boj proti radikálnym islamistom, vychádza nám, že potenciálne geopolitické riziká budú hrať veľkú úlohu pri posudzovaní rizika a návratnosti.

Kissinger tvrdí, že súčasná doba je jednou z najchaotickejších, čo kedy zažil. Každá časť sveta sa snaží nanovo vymedziť. Niektoré to robia zvnútra - ako napríklad Čína, a iné zase externe.

"Európsky systém už svetu nevládne; aj v Európe od neho upustili. A Spojené štáty sa presúvajú do novej éry, kde už neplatí ich nadvláda. Tej si pritom americká ekonomika užívala bezprostredne po druhej svetovej vojne. Na druhú stranu, stále sme kľúčovým hráčom pri formovaní nového poriadku. Bez našej účasti by bolo ťažké, aby mohol nový systém vo väčšine krajín sveta vôbec vzniknúť. "Práve to bol ústredný Kissingerov argument, ktorý predniesol v BusinessWeek. Rovnako by som vám ale odporúčal, aby ste si ako interview, tak samozrejme aj knihu samotnú prečítali. 

A na záver mi dovoľte, aby som k slovám Henryho Kissingera pridal aj graf zo svojej nedávnej prezentácie: 

01 - Modified: 2006-11-21 05:31:00 - Feat.: 0 - Title: Economic News SUMMARY, November 20
01 - Modified: 2022-04-29 06:43:35 - Feat.: - Title: Slovák z lockdownového Šanghaja: Štát o situácii neinformuje transparentne. Pred budovami vystavali klietky 02 - Modified: 2022-04-01 07:43:45 - Feat.: - Title: Muž žije 14 rokov na letisku. Utiekol od prísnej ženy, aby mohol piť a fajčiť 03 - Modified: 2022-03-22 08:21:11 - Feat.: - Title: Pád čínskeho lietadla so 132 pasažiermi zrejme nikto neprežil. Odborník vysvetľuje, čo sa mohlo stať 04 - Modified: 2021-12-09 08:57:09 - Feat.: - Title: „Zahrmelo“ a začalo pršať. Čína pred výročím strany zmenila počasie 05 - Modified: 2021-12-01 20:38:38 - Feat.: - Title: Čína robí dodávateľom ďalšie vrásky. Prestala poskytovať údaje o polohe lodí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 01:56