StoryEditor

Investori sú naladení na defláciu

02.06.2014, 10:06

Posledný májový týždeň, ktorý bol skrátený o jeden obchodný deň v pondelok, priniesol na trhy poriadny vzruch a volatilitu. Vstup do týždňa bol však nudný, nakoľko USA oslavovali sviatok Memorial Day a dlhopisové, ako aj akciové trhy zostali zatvorené. To však neprekážalo trhom futures a kontrakt na index SPX vytvoril nové historické maximá nad 1900 dolármi. Tichá seansa prešla do utorkového obchodovania, kde sa trh dočkal údajov objednávok dlhodobej spotreby. Tie prekonali konsenzy a akcie mali znova dôvod na radosť. Podarilo sa im aj v utorok posunúť historické maximá a indexy rastú lineárne deň čo deň.

Kapitál sa výrazne prelieval z drahých kovov práve do akcií. Zlato si odpísalo až dve percentá a prerušilo obchodovanie vo veľmi úzkom pásme, ktoré trápilo tento kov už pár týždňov. Pokles pokračoval až do konca týždňa a zlato prelomilo aj silnejší support na 1250 USD a zatvorilo pod ním. Nedarilo sa ani striebru a to skončilo pod 19 USD. Na trhu naďalej pokračuje dominancia dlhopisov. Americké dlhopisy sú stále v rastovom trende a výnosy klesajú. 10 ročný výnos sa usadil pod 2.5%, 30 ročný pokračuje v prepade na 3.3%. Zaujímavosťou sú napríklad yieldy na španielskych 10 ročákoch, ktoré sa dostali na nové historické minimá 2.82%. Investori tak vo veľkom kupujú dlhopisy a predávajú zlato, čo naznačuje silné deflačné očakávania v ekonomike. Štvrtkové obchodovanie sa nieslo v očakávaní revidovaného GDP z USA za prvý kvartál. To sklamalo a výsledok -1% q/q verzus konsenzus -0.5% q/q bol vskutku frustrujúci. Efekt počasia sa tak naplno prejavil. Tieto zlé správy poslali akciové trhy na nové rekordné úrovne. Market však očakáva solídny druhý kvartál a tak sú výsledky ignorované, kvôli vplyvom tuhej zimy.

Koniec týždňa patril výberu ziskov a akciové indexy jemne zostúpili z rekordných levelov. Celkovo však máj prial akciám a nepotvrdilo sa tak známe pravidlo „Sell in may and go away“ Index SPX pridal viac ako dve percentá a printol tento mesiac nové historické maximá. Máj prial trhom aj minulý rok a pravdepodobne tak toto pravidlo pomaly prestáva platiť. FX trh stále s preferenciou zelenej bankovky. USDJPY sa drží okolo 102.00 handle, EURUSD klesol už ku 1.3580, no koncom týždňa bol skúpený ku 1.3650 a podobne bol na tom USDCHF, ktorý testoval 200vku v okolí 0.90, no zatiaľ neúspešne.

Market sa bude sústrediť na štvrtkové zasadnutie ECB, kde sa neoficiálne očakáva zníženie MRO sadzby na 0.1%. Volatilita tak určite bude obrovská. Z podnikových akcií nás v uplynulom týždni zaujali nasledovné: akcie spoločnosti Accor, ktorá má sídlo vo Francúzsku, dokázali vzrásť o 6.5 percenta. Za týmto rastom je predovšetkým informácia, Accor sa rozhodla kúpiť európsku sieť hotelov Moor Park Hotels v hodnote 1.23 mld. USD. Deal „schválila“ aj agentúra Moodys a povedala, že Accor si aj napriek zvýšenému leverage udrží svoj súčasný rating. Druhou spoločnosťou je nemecká Commerzbank.

Nemecko sa rozhodlo, že si ponechá svoj 17 percentný podiel v banke až do roku 2016 aj napriek viacerým ponukám na kúpu tohto podielu. Informácie priniesol denník Der Spiegel. Akcie reagovali celkom pozitívne a pripísali si takmer dve percentá. V prvom júnovom týždni budeme zvedaví na tieto makroekonomické údaje: Čínske, anglické a americké výrobné PMI, zasadnutie RBA, prvé odhady y/y CPI z Eurozóny, miera nezamestnanosti z Eurozóny, zasadnutie BoC, béžovú knihu Fedu, austrálsku obchodnú bilanciu, míting G7, zasadnutie BoE a ECB, mieru nezamestnanosti a dáta NFP z USA. Týždeň tak praská vo švíkoch a určite budeme svedkami obrovských pohybov. Kľúčové bude hlavne zasadnutie ECB, spolu sa americkými NFP.

01 - Modified: 2006-06-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Irán dostal žltú kartu ešte pre zápasom
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 05:34:47 - Feat.: - Title: Prečo musí svet pozorne sledovať infláciu v Číne 04 - Modified: 2024-04-10 06:47:23 - Feat.: - Title: Najprv tlačenica, teraz exodus. Prečo firmy opúšťajú Čínu najmasovejšie za dekády? 05 - Modified: 2024-03-31 08:35:57 - Feat.: - Title: Retail parky sa stávajú čoraz atraktívnejšie pre investorov aj nájomcov. Bolo ich skolaudovaných 19
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:09