StoryEditor

Týždeň dovolenky za 300 eur

19.08.2013, 00:00

Pre niekoho je dovolenka nevyhnutnosťou, pre iného luxusom. Nie je preto jedno, či ju strávime v zahraničí alebo doma. Pre štvrtinu dovolenkychtivých našincov je destináciou číslo jeden Slovensko.

Slováci uskutočnili počas vlaňajšieho roka vo svojej domovine dovedna 3,2 milióna dovolenkových ciest. Dlhodobá dovolenka na Slovensku trvá priemerne 7 až 8 nocí a vlani vyšla jednu osobu v priemere na 300 eur. Kompletné náklady na 2- až 3-dňový pobyt vyšli Slováka na 130 eur. Dovolenka na Slovensku tak tvorí z ceny zahraničnej dovolenky zhruba 40 až 50 percent.

Dôvodom vyše tretiny dovolenkových ciest boli vlani relax a šport. Na popularite získavajú však aj wellness pobyty či agroturistika. Mnohí Slováci naďalej využívajú voľné dni aj na návštevu svojich príbuzných a priateľov. Najfrekventovanejšími destináciami na Slovensku sú okresy Poprad a Liptovský Mikuláš, do ktorých zasahujú či už Vysoké alebo Nízke Tatry. Dve tretiny Slovákov uprednostnili ako dopravný prostriedok auto. Jedna šestina dovoleniek sa uskutočnila autobusovou dopravou, ďalšia šestina vlakmi.
Pri ubytovaní preferujeme ponuku hotelov a penziónov. Nepohrdneme však ani lacnejšou alternatívou, a to "pod strechou" príbuzných alebo priateľov. V prípade, že sme dovolenku trávili vlani na Slovensku, tak k dispozícii sme mali vyše 3,6 tisíca ubytovacích zariadení, takmer 64-tisíc izieb a necelých 164-tisíc lôžok. Priemerná cena za jednu noc v ubytovacom zariadení nás vyšla na 25 eur.

Cestovný ruch významne vplýva nielen na rozvoj regiónov, ale prináša rovnaký ekonomický efekt ako zahraničný obchod. Vlani zavítalo na Slovensko vyše 1,5 milióna návštevníkov zo zahraničia. Strávili u nás dovedna viac ako 4 milióny nocí. Najviac ich pochádzalo zo susednej Českej republiky, Poľska, Nemecka, Rakúska a Maďarska.
Eva Sadovská, analytička Poštovej banky

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:54