StoryEditor

Okopávanie členkov skončilo. Putina nové sankcie zabolia

19.07.2014, 11:54
Nové sankcie na Rusko môžu vážne poškodiť ekonomiku. A Putinovu povesť.

Vladimír Putin za najväčšie zabratie územie cudzieho štátu od druhej svetovej vojny zatiaľ veľa nezaplatil. Posledné kolo sankcií však mení pravidlá hry. Mieria na ruských šampiónov a tamojšiu stagnujúcu ekonomiku stiahnu dolu.

Prvé dve kolá ekonomických a politických sankcií zo strany Spojených štátov a Európskej únie znamenali najväčšiu nepríjemnosť pre priateľov ruského prezidenta, ktorým nečakane prestali fungovať platobné karty. Spoločnosti Visa a Mastercard totiž museli prestať vykonávať transakcie s niekoľkými miniatúrnymi bankami, ktoré majú najbližšie k Vladimirovi Putinovi, s bankomatmi takmer vsadenými do Kremeľskej steny.

Rusko odpovedalo tak, ako vzhľadom na svoj ekonomický vplyv mohlo. Pohrozilo kartovým spoločnostiam, že ich biznis môže skončiť, začalo s prípravou vlastnej platobnej siete a na svoju čiernu listinu pridalo niektorých politikov.
Americký senátor a bývalý kandidát na prezidenta John McCain, jeden z ľudí na indexe, si podobne ako dotknutí Rusi zavtipkoval a u verejnosti zbieral body: "Hádam, že toto znamená, že moja letná dovolenka na Sibíri je passé, že moje akcie v Gazprome sú stratené a môj tajný účet v Moskve je mrazený, "napísal na Twitteri.

Budú podpásovky

Fáza okopávania členkov, ktorá síce bolí, ale vážna ujma nehrozí, včera skončila. Kope sa vyššie, tam, kde už začína pravá bolesť a utrpenie. Spojené štáty, najväčšia a najvplyvnejšia ekonomická sila na svete, včera preradili na tretí trestný stupeň a zaviedli zatiaľ najagresívnejšie sankcie cielené na ruskú ekonomiku.

Rosnefť, podľa objemu produkcie najväčšia verejne obchodovaná ropná spoločnosť na svete, bola odstrihnutá od všetkých amerických bánk a finančných skupín. Rovnaký zákaz sa týka veľkého obchodníka s plynom Novatek, tretej najväčšej banky Gazprombank a napríklad aj ôsmich ruských zbrojárskych spoločností. Dôvodom pre zlomové sprísnenie sankcií, ktoré sa teraz rozšírili na ruských ekonomických šampiónov, je obmedzená účinnosť predchádzajúcich dvoch kôl a podľa Spojených štátov aj EÚ pokračujúca finančná a vojenská podpora separatistov na Ukrajine zo strany Ruska. Po včerajšom veľmi tragickom dni na východe Ukrajiny je zrejmé, že ďalšie, ešte tvrdšie kolo sankcií môže prísť veľmi skoro. Najväčšou hrozbou pre ruský biznis je, že sa rovnako zachová Európska únia a odreže ruské spoločnosti od európskych bánk.

Peňazí je menej, slučka sa uťahuje

Nové sankcie znamenajú, že aj najvýznamnejšie ruské spoločnosti budú mať problém získavať peniaze na ďalšie fungovanie a splácanie svojich predchádzajúcich záväzkov. Už od obsadenia Krymu Ruskom sa tok peňazí obrátil a mieri jedným smerom: preč z Ruska. Ruské banky a spoločnosti tento rok podľa údajov tamojšej centrálnej banky musia splatiť alebo obnoviť úvery zo zahraničia vo výške 191 miliárd dolárov. Obrovským dielom zaskočí najväčšie pološtátne banky Sberbank a VTB, ktorým zase pomôže ruská centrálna banka z národných devízových rezerv.
Ruský ekonomický systém sa už pohybuje v uťahujúcej sa slučke.

Zahraniční investori, vystrašení hroziacimi sankciami a udalosťami na Ukrajine, odpredávajú svoje ruské investície. Podobne sa správajú aj tí bežní Rusi, ktorí v ​​ekonomickej oblasti tradične svojej vláde a prezidentovi neveria, vyberajú peniaze z bánk a presúvajú ich po rokoch do matracov. Centrálna banka musí podporovať slabnúci rubeľ a odpredané doláre. To zvyšuje infláciu a odrádza ľudí od ďalších nákupov. Už teraz ruská ekonomika stagnuje a zvyšuje sa pravdepodobnosť, že mieri do hlbokého prepadu.

Vladimír Putin je v Rusku teraz veľmi populárny prezident a určite k tomu prispelo aj obsadenie Krymu. Podľa prieskumu rešpektovanej spoločnosti Centrum Levada na konci júna s jeho politikou súhlasilo 86 percent Rusov, najviac za posledných šesť rokov. To je významný zlom, veď ešte pred pár rokmi čelil najväčším protestom vo svojej pätnásťročnej kariére na čele Ruska.

Ale ani on, rovnako ako akýkoľvek iný politik na svete, nemôže odolať ekonomickej gravitácii. Drahší chlieb nakoniec vždy dokáže prebiť vlastenecké hry v zahraničí.

Možno sa ešte predtým spýtajú najbohatší Rusi, či sa im Vladimir Putin v čele krajiny vypláca. Možno sa v horších časoch začnú bežní Rusi pýtať, prečo ich krajina zostáva dlhodobo najskorumpovanejšou veľkou ekonomikou sveta na úrovni podvodníkmi vyhlásenej Nigérie.

iDNES.cz

01 - Modified: 2006-08-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Inovovaný systém KVC
01 - Modified: 2024-04-04 10:45:44 - Feat.: - Title: Ruský verejný dlh sa v minulom roku výrazne zvýšil, najmä pre príjmy z energií 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-20 14:37:14 - Feat.: - Title: Spoločnosti zaplatili za svoj odchod z Ruska tento rok už stovky miliónov eur. Prekonali celoročné očakávania 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:08