StoryEditor

Bernanke ničím neprekvapil (komentár)

02.05.2013, 07:19
Americká centrálna banka nezmenila úrokové sadzby ani veľkosť objemu nákupov dlhopisov.

Sviatok práce v USA neoslavujú a tak sa všetky dôležité veci diali v krajine za veľkou mlákou. Počas neskorého londýnskeho obchodovania sme videli zopár makrodát z USA, ktoré len potvrdili stagnáciu najväčšej ekonomiky sveta. Výsledky ADP zamestnanosti vyšli len na úrovni 119 000 oproti konsenzu 154 000 a ISM index skončil na úrovni 50.7, čo je len jemne nad pásmom konjuktúry. Zaujímavé z indexu ISM ale je prepad zložky zamestnanosti. Tá sa prepadla z 54.2 až na 50.2 a spolu s reportom ADP tak dávajú tušiť, že piatkové kritické dáta NFP na tom rozhodne nebudú dobre. Akcie tak boli vypredávané už začiatku londýnskeho obchodovania, komodity im v tom sekundovali. Pod tlak sa dostali americké akciové futures, ako aj zlato, striebro či meď. V poslednej dobe sme síce videli opačné trendy, keď akcie rástli po zlých výsledkoch a zlato klesalo, teda úplne mimo ekonomickej reality. Dnes sa však inštrumenty zjednotili a klesali spoločne.

Večer prišilo na rad FOMC. To ničím neprekvapilo a Fed ponechal sadzby na úrovni 0.00 - 0.25%, objem nákupov aktív zostal taktiež nezmenený na úrovni 85 miliárd dolárov mesačne. FOMC trhy nemalo čím potešiť a preto bola reakcia len vlažná. Akcie sa držali pri denných minimách, kráľovský menový pár udržal level 1.32 a do štvrtkového zasadnutia ECB ide s dobrou cenou na short. Z vyhlásenia Fedu zaujala akurát veta, že Fed je pripravený zmeniť objem QE podľa aktuálnej situácie zamestnanosti a inflácie.

Market tak už hladí na štvrtkové zasadnutie ECB, kde sa očakáva zníženie sadzieb na 0.5%. Otázkou tak bude, či Draghi cutne aj depozitnú sadzbu . Tá by sa po prvý krát v histórii eurozóny dostala pod nulu. Kritické budú aj dáta Non farm payrolls, ktoré uvidíme už v piatok. Čiastkové výsledky nenaznačujú pozitívny výsledok a horšie dáta by mohli vyvolať miernu korekciu. Euro však rastie, akcie klesajú a komodity stagnujú. Trh je plný divergencií a práve štvrtko - piatkové mega fundamentálne dni môžu pomôcť situáciu s koreláciami vrátiť pod kontrolou.

Stredajšie slovenské pracovné voľno tak končia americké benchmarky v červenom, keď chýbal akýkoľvek impulz na rast, alebo aspoň vymazávanie strát: SPX -0.93%, DJIA -0.94%, NAS -0.49%.

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:40