StoryEditor

Čína a jej kardinálne problémy (komentár)

01.10.2015, 10:11
Medzinárodný menový fond znovu dvíha varovný prst.

Tento rok máme čakať pomalší globálny rast ako v roku 2014 a budúci rok na tom nebudeme o veľa lepšie. Dobrou správou je, že vyspelým ekonomikám vrátane eurozóny i Česka sa darí dobre. Achillovou pätou globálnej ekonomiky sú rozvíjajúce sa trhy, ktoré spomaľujú tempo rastu piatym rokom v rade.

Príliv lacných dolárov

V centre všetkých problémov je Čína - tá má kardinálne problémy vysporiadať sa s rýchlym nárastom súkromného dlhu a prílišnú závislosťou na investíciách. Rozumne zvládnuť spomalenie čínskeho obra nemusí byť vôbec jednoduché. Čína má navyše pomerne výrazný presah do zvyšku ázijského regiónu - Kórea, Vietnam.

Ďalším problémom je, že pád čínskych investícií tlačí nadol ceny mnohých komodít a dostáva tým pod tlak rozvíjajúce sa ekonomiky závislé na vývoze surovín (Južná Afrika, Čile). V neposlednom rade je pre rozvíjajúce sa trhy zásadný hrozbou drahšie dolár a zvyšovanie amerických sadzieb. Mnohé z nich si totiž v minulosti zvykli na príliv lacných dolárových peňazí zo zahraničia (napr. Turecko).

Fed sa bojí

MMF má podľa nášho názoru oprávnené obavy, že rozvíjajúce sa trhy môžu veľmi ťažko znášať kombináciu pomalšej Číny a drahšieho dolára. Zaujímavé ale je, že tentoraz Christine Lagardová priamo nevarovala Fed pred zvyšovaním úrokových sadzieb.

Sami centrálni bankári z rozvíjajúcich sa trhov (od Peru po Indonézii) totiž nedávno vyzvali Fed, aby s prvým rastom sadzieb neotáľal... Existujúca neistota v tom, ako rýchlo sadzby pôjdu nahor je podľa nich ešte horšia. Nerozhodnosť Fedu navyše po septembrovom zasadnutí zjavne trhy neupokojila - ba naopak. Investori ako by sa zľakli toho, že sa Fed nehľadiac na silné domáce fundamenty bojí vývoja v zahraničí.

Región - forex
Bleskový odhad poľskej inflácie nás včera prekvapil negatívne - medziročne v septembri podľa predbežných odhadov ceny klesali o 0,8 percenta. Ak sa číslo potvrdí, tak to znamená, že deflácia v Poľsku pravdepodobne pretrvá celý tento rok. Na nižšej inflácii reagoval oslabením aj zlotý, zatiaľ čo stávky na pokles oficiálnych úrokových sadzieb v polročnom až ročnom horizonte zostali prakticky bezo zmeny. Celkovo však včerajšie seansy v regióne patrili skôr k tým pokojnejším a kurzy koruny a forintu sa menili iba málo.

Dnes regionálny trh sleduje najmä zverejnenie indexov podnikateľských nálad. Najväčší potenciál pohnúť trhom má podľa nás číslo z Poľska, aj keď priemysel rastie rýchlejšie ako v slabšom druhom štvrťroku.

Dlhopisy
Dobrý ADP report aj akciové zisky nechali včera dlhopisy viacmenej v pokoji a americký desaťročný výnos poklesol o 1 bps. S európskymi dlhopisovými trhmi naopak príliš nepohli ani slabšie odhady rastu cien v eurozóne.

Dnes ráno síce trhy potešili údaje z Číny v podobe miernej pozitívnej revízie bleskového odhadu podnikateľskej nálady (Caixin) za september, popoludňajšie index podnikateľskej nálady v USA (ISM) však môže vyznieť horšie, než trh čaká.

Komodity
Ceny základných kovov zakončili tretí štvrťrok pomerne výrazným rastom. Cena medi vyskočila o 3,8 percenta, k čomu okrem väčšej chuti po riziku prispeli aj správy o obmedzení produkcie v niektorých baniach v Čile. Dnes ráno medi pomáha aj mierne pozitívna revízia čínskeho indexu podnikateľskej nálady za september. Neoficiálny index PMI (Caixin) však zostáva hlboko pod hranicou 50 bodov.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-10-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Povedali o prijatí eura
01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:08