StoryEditor

Stopnutie tlačiarni vystrelilo indexy na nové maximá

03.11.2014, 10:31

Posledný októbrový týždeň sme boli svedkami výrazných trhových pohybov, prekvapení, výsledkov stres testov európskych bánk, ukončení nákupných programov ako aj ich zvyšovaní. Začnime však postupne. V pondelok európske parkety začali obchodovanie pričom najväčším fundamentom boli víkendové testy európskych bánk. Až 25 bánk nedosahuje požadované úrovne kapitálovej primeranosti. Ak by chceli dosiahnuť požadované úrovne, tak by museli v úhrne navýšiť svoj vlastný kapitál o 25 miliárd eur.

Akciové trhy začali európsku seansu výpredajmi, ktoré boli do konca seansy mierne korigované, no červenému closeu sa nevyhli. Kárľovského menového páru sa stres tetsy akoby nedotkli, keďže dolár v pondelok posilňoval. V USA sme sa pondelok dočkali ukončenia pravidelného nalievania likvidity na finančné trhy. Obchodníci aj tak čakali na výsledok zasadnutia FOMC, ktoré sa konalo v stredu. Americká ľahká ropa WTI prelomila viac ako 24 mesačný rezist a pozrela sa pod 80 USD/barel ako dôsledok zníženia odhadu ceny tejto komodity bankou Goldman Sachs na začiatok budúceho roka a zvyšovaním globálnej ponuky. V utorok sa na americké aj európske parkety dostala pozitívna nálada vďaka prekvapivo dobrej prebiehajúcej výsledkovej sezóne.

To spôsobilo, že po nevýraznom pondelkovom close v USA sme sa v utorok dočkali pozitívneho uzatvorenia. Streda priniesla na očakávané zasadnutie FOMC, na ktorom sa oficiálne trhy dočkali ukončenia QE3. QE3 nalialo v úhrne cez 1.3 bilióna USD do domácich a zahraničných bánk. Jeho úloha, pomôcť strednej vrstve, nebola dosiahnutá. Na trhoch to vyzeralo tak, že trhy si chceli počkať na oficiálnu správu zo zasadnutia. V tej sme si zopakovali, že inflácia a úroveň nezamestnanosti zostáva v hľadáčiku komisie. Zmenu však vidíme v tom, že FOMC si pripravili zadné vrátka pre skoršie ako očakávané zvyšovanie úrokových sadzieb. Ak by sa nezamestnanosť a inflácia dostávali k cieľovým úrovniam americkej centrálnej banky, tak rast sadzieb by mohol prísť skôr. Po tejto správe sa začali výrazné trhové pohyby na bezpečnom prístave. Zlato si odpísalo viac ako 20 USD a uzatvorilo v blízkosti 1209 USD/unca. Kráľovský menový pár definitívne odmietol pozrieť sa na 1.28 EURUSD a zamieril na juh.

Štvrtkové výsledky amerického HDP opäť prekvapili a americká ekonomika rástla na ročnej báze o 3.5 %. Trhy čakali len 3 %-tný nárast a dolár začal opäť posilňovať. Dolárové posilňovanie spôsobovalo poklesy takmer vo všetkých v doláre denominovaných aktívach. Žltý kov priťahoval medvede a to dokázalo zatvoriť pod 1200 USD/unca. Táto úroveň však nebola tak dôležitým supportom ako úrovne okolo 1183 USD/unca, na ktorých sa obchodovalo na začiatku októbra. Tieto úrovne definitívne podľahli v piatkovom rally. Na bezpečných prístavoch boli uzatvárané long pozície a otvárané long pozície na akciových tituloch. V piatok prišli na rad prekvapenia. Bank of Japan sa rozhodla s rozšírením svojho nákupného programu na 80 biliónov jenov.

Trhové pohyby na seba nenechali dlho čakať a japonský jen začal okamžite oslabovať na páre s americkým dolárom. USDJPY sa pozrel na sedem ročné úrovne a obchodoval sa aj na 112,43 USDJPY. Devalvácia japonského jenu bola o to silnejšie, že v stredu sa oficiálne ukončil nákupný program americkej centrálnej banky a v piatok ráno sa európske a americké trhy prebudili do rozšíreného kvantitatívneho uvoľňovania v podaní BoJ. Nalievanie peňazí do ekonomiky povzbudilo akciové tituly k rastu nie len v Japonsku ale aj v USA a Európe. Najvýraznejšie pohyby boli, samozrejme, na Japonskom finančnom trhu. Nikkei 225 vzrástol len za piatok o 755 bodov a atakoval 5 %-tný denný prírastok, ktorý dohnal japonskú burzu k zastaveniu obchodovania futures kontraktov. V rovnakej dobe sa americké doláre kupovali už za 112 japonských jenov. Japonská banka nebola jedinou, ktorá prekvapovala trhy. Ruský rubeľ a jeho vývoj vo štvrtok bol predzvesťou ďalších krokov ruskej centrálnej banky.

V piatok sme sa dočkali zvýšenia úrokových sadzieb ruskou centrálnou bankou o 150 bázických bodov. Tento krok vyvolal masívne oslabenie rubľa o takmer 5 %. Rubeľ v poslednom období oslabuje najmä kvôli dvom faktorom. Cena ropy výrazne klesá a štátny rozpočet Ruska je tvorený tržbami z exportu, kde až 40 % tvorí predaj ropy a zemného plynu. Výrazné trhové pohyby sme zaregistrovali aj na týchto dvoch európskych akciách. Prvou je francúzsky výrobca liečiv Sanofi. Za minulý týždeň stratili jeho akcie viac ako 12 % trhovej kapitalizácie po tom, čo CEO Chris Viehbacher, bol odvolaný z jeho postu. Od decembra 2008 dokázali akcie spoločnosti pod jeho vedením pridať viac ako 150 %. Jeho uvoľnenie z funkcie teda trhy neprivítali s nadšením.

Druhou bola nemecká spoločnosť SAP, ktorá bola ocenená za jej prínos v dvoch kategóriách podnikania, čo povzbudilo cenu akcií spoločnosti o viac ako 5 % v minulom týždni. Počas tohto týždňa budeme sledovať nasledujúce makrodáta: manufaktúrne PMI z Číny, manufaktúrne PMI z Talianska, Francúzska, Nemecka a eurozóny ako celku; obchodná bilancia v USA, PMI v USA, zmena zamestnanosti ADP, priemyselná produkcia vo Veľkej Británii, rozhodnutie o úrokových sadzbách ECB a počiatočné žiadosti o podporu v nezamestnanosti.

01 - Modified: 2006-12-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Médiá sa boja o reklamu
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:31