StoryEditor

Zvládne Draghi ešte niekoho vôbec prekvapiť? (komentár)

03.12.2015, 09:54

Včerajšie slabá inflácia v eurozóne bola pre šéfa ECB Maria Draghiho určite zadosťučinením. Dodáva jeho super-holubičej rétorike posledných týždňov vyššiu váhu. Aj preto pravdepodobne nehľadiac na lepšie podnikateľské nálady v eurozóne a očakávaný rast sadzieb v USA dnes ECB znovu uvoľní menové kohútiky. Čo môžeme čakať?

Po prvé zníženie depozitnej sadzby ECB - očakávame o 10 bps alebo eventuálne zavedenie dvoj-stupňového systému, v ktorom by ECB ponúkla bankám štandardne depozitnú sadzbu (napr. -0,3 percenta) pre obmedzený objem peňazí a všetky ďalšie peniaze by banky ukladali za penalizačnú sadzbu (napr. -0,5 percenta).

So znížením depozitnej sadzby už v túto chvíľu trhy viacmenej počítajú a sám o sebe by tento krok nemal tlačiť krátke eurové výnosy ani euro ďalej nadol. Istým prekvapením by mohlo byť zavedenie dvoj-stupňového systému depozitných sadzieb - predovšetkým pre banky, ktoré ukladajú v ECB väčšie objemy peňazí (nemecké a francúzske) by to nebolo nič príjemné.

Po druhé, počítame s tým, že ECB predstaví agresívnejšiu verziu priamej tlače peňazí do ekonomiky (QE). Očakávame, že zvýši mesačný nákupy aktív (maximálne o 20 miliárd eur), natiahne celý program do začiatku roka 2017 (v extrémnom prípade môže nechať koniec otvorený) a rozšíri nákupy o municipálne a regionálne dlhopisy. Veríme, že trhy možno trochu podceňujú ochotu ECB zvýšiť mesačné nákupy aktív, k zásadnému prekvapeniu by ale na tomto fronte tiež dôjsť nemalo.

Trhy by možno viac prekvapilo, keby ECB neohlásila plánovaný koniec QE a nechala ho jednoducho otvorený. Tento krok v kombinácii s dostatočne agresívnou holubičou rétorikou by trhy ďalej držal v určitej neistote (že dlhopisov na trhu nakoniec môže byť ešte menej) a eurové výnosy aj euro by v reakcii krátkodobo mohli zamieriť nadol.

Pri výhľade do roku 2016 už ale považujeme dlhé európske dlhopisy za relatívne drahé. Predpokladáme totiž, že inflácia pôjde na prelome roka kvôli vyprchávaniu efektu zlacňujúcej ropy nahor. To ale predpokladá, že sa cena čierneho zlata stabilizuje a zabudne na testovanie 40 dolárov za barel.

Región

Slabšia inflácia v eurozóne včera na fronte s eurom prospela zlotému a forintu. Zasadnutie NBP podľa očakávania neprinieslo žiadne zásadné novinky. Trh sa v prípade NBP zaoberá skôr tým, aká bude jej politika po tom, ako sa budúci rok obmení 9 z 10 členov Výboru pre menovú politiku (RPP). Prezident NBP Belka síce včera zopakoval, že nevidí dôvod pre ďalšie zníženie oficiálnych sadzieb, ale podobný krok by podľa neho nebol ani "žiadnou tragédiou". Nervozita okolo nového zloženia RPP by podľa nás na začiatku budúceho roka každopádne zlotému prospievať nemala.

Dnešný deň je najmä o ECB. Očakávame ďalšie uvoľnenie menových podmienok. To by mala byť z hľadiska forintu a zlotého pozitívna správa. V prípade koruny je situácia iná v tom, že sa pár EUR/CZK už pohybuje v bezprostrednej blízkosti hranice kurzového záväzku ČNB. Kroky ECB tak budú mať vplyv skôr na načasovanie exitu ČNB z režimu intervencií. Ten by bolo asi ťažké hladko opúšťať za súčasného vykonávania QE v ​​eurozóne...

Dlhopisy

Predpokladáme, že dlhé nemecké (aj všeobecne európske výnosy) poklesli v posledných týždňoch natoľko, že priestor pre ďalšie zisky fixne úročených papierov je značne obmedzený. Istým prekvapením pre trhy by mohol byť otvorený koniec politiky QE (pozri úvodník) - takýto krok by mohol v kombinácii s dostatočnou holubičou rétorikou pomôcť dlhším výnosom krátkodobo ešte dole. Či sa ECB k niečomu podobnému odhodlá, ale nie je vôbec isté. Náš základný scenár tiež počíta s tým, že inflácia bude na prelome roka pomaly narastať a dlhšie fixne úročené papiere sa potom nehľadiac na ECB môžu dostať do problémov.

Komodity

Nervozita pred zasadnutím OPECu rastie a s ňou sa zvyšuje aj kolísanie cien ropy. Mesačný kontrakt na Brent včera v podvečer čelil prudkým výpredajom a jeho cena klesla pod 43 USD/barel, čím sa takmer vyrovnala šesťročná minimám z konca augusta. Cena americkej ropy WTI medzitým klesla dokonca pod 40 USD/barel. K poklesu ceny prispeli oficiálna dáta o amerických zásobách ropy a produktoch, ktorá poukázala na ich nečakaný rast.

Dnes ráno síce cena Brentu rastie s tým, ako sa šíria fámy o možnej ochote Saudskej Arábie dohodnúť sa na obmedzení produkcie, ale na tento záver stále nevsadíme. Jedným z hlavných dôvodov je očakávaný návrat iránskej ropy na trh v súvislosti s ukončením hospodárskych sankcií, ktorý možno očakávať niekedy v prvom štvrťroku 2016.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2022-09-29 18:47:36 - Feat.: - Title: Dosluhujúci premiér Draghi príde do Kyjeva. Obdrží tam jedno z najprestížnejších ukrajinských vyznamenaní 02 - Modified: 2022-09-16 15:32:54 - Feat.: - Title: Protiruské sankcie fungujú a podpora Ukrajiny musí pokračovať, uviedol Draghi 03 - Modified: 2022-08-24 11:52:35 - Feat.: - Title: Taliansku sa podľa Draghiho bude dariť s akoukoľvek vládou. Predčasné voľby sa blížia 04 - Modified: 2022-08-01 21:36:43 - Feat.: - Title: V Taliansku sa rodí aliancia v snahe poraziť krajnú pravicu v septembrových voľbách 05 - Modified: 2022-02-01 17:56:32 - Feat.: - Title: Sadzby na hypotékach padli na nové dno. Kedy sa vám oplatí zmeniť tú vašu a čo tým získate?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:04