StoryEditor

Česká koruna zažíva "nový švajčiarsky normál" (komentár)

21.07.2015, 10:01

Tak sme sa konečne dočkali. Nudu v Prahe rozčírila intervencia ČNB proti korune - škoda len, že na trhu nebola vidieť. Zásah proti korune silnejúcej k úrovni EUR/CZK 27,00 je totiž ťažko pozorovateľný a to ako pokiaľ ide o zobchodované objemy, ako aj cenový pohyb. Rozsah intervencií ČNB tak bude zrejmý až zo štatistík centrálnej banky, ktoré sú publikované s oneskorením.

Avšak posledné skúsenosti so správaním koruny nás vedú k názoru, že na trhu začína akýsi "nový švajčiarsky normál", kedy prebytok eur tlačí pár EUR/CZK k hranici 27,0, pričom ČNB zaujala svojimi príkazmi obranné pozície, ktoré nedopustia, aby sa kurz dostal pod úroveň kurzového záväzku. Situácia tak do značnej miery pripomína situáciu, keď švajčiarska centrálna banka bránila franku v posilnení.

Menový pár EUR/CHF tak osciloval veľmi blízko nad hranicou 1,20, pričom v momente, keď sa jej dotkol, SNB nakupovala eura do svojich (FX) rezerv. V momente, kedy sa tak stalo, frank oslabil, avšak nie viac ako o 1 percento. Podobný vývoj možno očakávať aj od obchodovania s korunou v nasledujúcich týždňoch a možno aj mesiacoch. Čiže to znamená, že intervencie podľa nás nespôsobia výrazné a trvalejší oslabenie, pretože slabšie koruny využijú na zabezpečenie (českí) exportéri.

Jedinou vážnejšou domácou hrozbou pre korunu potom môže byť signál z ČNB, že uvažuje o zavedení záporných úrokových sadzieb. V tomto zmysle môže byť dôležité nadchádzajúce zasadnutie ČNB, ktoré sa však odohrá "až" na začiatku augusta. Ovšem ak tu banková rada nebude dôraznejšie signalizovať možnosť záporných sadzieb, tak koruna zostane silná a piatková (neviditeľná) intervencia nebude rozhodne tou poslednou.

Región

Stredoeurópske meny včera voči euru napospol oslabovali. Koruna síce strácala menej, než zlotý s forintom, avšak priťahovala pozornosť najmä preto, že ČNB potvrdila svoju prítomnosť na trhu minulý piatok. Včera k nej, podľa našej skúsenosti, nebol dôvod. Koruna síce možno po zverejnení správy bola pod miernym tlakom, ale oslabenie nebolo nijako zásadné.

Dnes je v regióne v centre pozornosti maďarská centrálna banka. Hoci už nevidíme príliš makroekonomických dôvodov pre ďalšie zníženie úrokových sadzieb, tak relatívna sila forintu a upokojenie situácie okolo Grécka dáva MNB priestor pre zrejme posledný presne upraví zníženie úrokov. S takým výsledkom však trh počíta, takže vplyv na forint by nemal byť žiadny.

Dlhopisy

Americká výnosová krivka sploštela, kratšie sadzby rástli a dlhšie stagnovali. Včera to bol pritom vplyvný člen FOMC Bullard, ktorý uviedol, že existuje viac ako 50 percentná pravdepodobnosť, že Fed zdvihne úroky v septembri. Kalendár očakávaných udalostí je nezaujímavý a tak trh môže sledovať skôr akcie (zisky reportuje Apple).

Čo sa potom týka intervenčného zásahu ČNB, tak príliv ďalšej korunovej likvidity do systému bude tlačiť krátky koniec krivky nižšie.

Komentár (rozbřesk) bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-07-28 11:23:00 - Feat.: 0 - Title: Rasmussenovi nedovolia pretekať ani doma
01 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 04 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 05 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:36