StoryEditor

Komoditám pomohli centrálne banky (komentár)

07.05.2013, 12:45
Autor:
Ole HansenOle Hansen
Komoditám v uplynulom týždni pomohli predovšetkým kroky centrálnych bánk.

ECB znížila základnú úrokovú sadzbu na historicky najnižšiu úroveň a Fed predĺžil svoj program nákupu aktív. V piatok potom ešte prišli priaznivé dáta z amerického trhu práce.

Začiatok týždňa bol však skôr pesimistický. Priniesol horšie ako predpokladané čísla u indexu nákupných manažérov z čínskeho výrobného sektora, a tiež nový rekord v prípade týždenných zásob americkej ropy. Čo sa týka poľnohospodárskeho sektora, vlhké a chladné počasie na americkom Stredozápade poskytlo podporu cene kľúčových plodín, hlavne kukurice a pšenice. Zber totiž prebieha oveľa pomalšie, než sa čakalo.

Najhoršie si viedol sektor priemyselných kovov, ktorému robí starosť nevýrazná aktivita čínskej ekonomiky. Na grafe nižšie je možné vidieť, ako sa nedarilo ani energetickému sektoru, predovšetkým kvôli stratám pri zemnom plyne a benzíne. Pomaly sa však začínajú spamätávať vzácne kovy, hlavne paládium. Zle si nevedie ani zlato, ktoré malo v piatok popoludní našliapnuté k ziskom, a to už druhý týždeň za sebou. Zlato ťažilo najmä
z pokračujúceho preťahovania sa medzi kupcami na fyzickom trhu a predajcami na tom papierovom (cez burzovo obchodované produkty (ETP) a futures).



Futures na americkú kukuricu a pšenicu patrili medzi najviac posilňujúce komodity uplynulého týždňa. Ako som už spomenul, vlhká jar príliš nepriala sadeniu a ťažká technika mala zhoršený prístup na pole. Navyše s oneskorením výsadby kukurice tiež hrozí, že sa pestovatelia namiesto toho zamerajú na sójové bôby. To by sa týkalo hlavne polovice mája a mohlo by to ovplyvniť budúce stavy zásob kukurice na túto jeseň. Jej cena by tak
mohla ďalej rásť. V dôsledku toho sa pomer medzi novembrovými kontraktmi na sójové bôby a decembrovú kukuricu znížil z 2,31 na 2,16. Sójové bôby totiž majú oveľa kratšie vegetačné obdobie, takže sa ich môže vyprodukovať viac. Nakoniec by sme sa mohli dočkať toho, že ceny sóje budú klesať ešte viac oproti nedostatkovej kukurici.



Porazeným minulého týždňa bol bezpochyby zemný plyn. Cena tejto komodity klesla vo štvrtok najviac za posledných deväť mesiacov. Aspoň dočasne sa tak zastavila rally, ktorá sa plynu držala už od polovice februára. Sedempercentný výpredaj spôsobili správy o tom, že týždenné zásoby narástli viac, než sa predpokladalo. Predtým naopak dlhšiu dobu prevládalo obdobie, kedy spotreba väčšinou prekonávala očakávania a cena plynu sa tak dostala vyššie. Momentum v predošlom týždni spomaľovalo a nakoniec sa obrátilo do negatívneho teritória. Obchodníci tak možno budú predpokladať hranicu podpory na 3,85 dolároch za milión britských termálnych jednotiek (therm). Súčasná hodnota je pritom okolo štyroch dolárov za therm.

Trhom s ropou sa podarilo rýchlo otriasť z výpredaja z polovice týždňa, za ktorým stál najväčší nárast zásob americkej ropy v období jedného týždňa. Vďaka vyšším importom ropy mali rafinérie v Mexickom zálive naponáhlo. Podarilo sa tiež čiastočne odstrániť problémy s limitovanými dodávkami ropy WTI z amerického Stredozápadu do obrieho prekladiska v Cushingu. Ropa WTI tak opäť zvládla znížiť cenový rozdiel oproti Brent. Ten začal rapídne klesať už od februára a v tomto týždni dosiahol na hodnotu 8,7 dolára za barel, čo je najnižšia úroveň od vlaňajšieho decembra. Ropa Brent opäť našla podporu pod 100 dolármi za barel a teraz testuje novú hranicu odporu. V najbližších týždňoch by sa pritom mohla dostať až na 106,50 dolára za barel. Predpokladá sa, že dopyt po Brent sa zdvihne až na jeseň. Súčasné ceny, ktoré sú vyššie ako priemer, udržuje trvalá produkcia zo strany štátov OPECu. Tá je teraz cez 30 miliónov barelov ropy za deň, teda nad stanoveným cieľom. Akékoľvek ďalšie kolísanie pod 100 dolárov by tak malo byť len krátkodobé.



Taktiež zlato ustálo výpredaje z polovice týždňa a teraz je na najlepšej ceste pokoriť rekord v zisku za dva týždne. To všetko po dramatickom výpredaji, ktorý trh so zlatom zasiahol v apríli. Kovu dodalo podporu zníženie úrokových sadzieb v Európe, pokračovanie nákupu aktív zo strany amerického Fedu, ale aj slabé makroekonomické dáta. Ďalej zlatu pomohli aj fyzické nákupy.

Na druhú stranu sa ale nepodarilo zastaviť redukciu pozícií u burzovo obchodovaných produktov. Za týmto poklesom zrejme stoja inštitucionálni klienti, ktorí držia zhruba polovicu investícií do najväčšieho fondu s fyzickým zlatom SPDR Gold Trust. Tiež hedžové fondy až do nedávnej rally zlato svorne predávali, čo viedlo k druhému najväčšiemu prepadu shortových pozícií. Teraz však svoju pozornosť presunuli na iné triedy aktív a medzitým dúfajú v to, že súčasný nárast nebude mať dlhé trvanie.



Celkovo sa predaje prostredníctvom ETP a redukcie čistých dlhých futures pozícií v prípade hedžových fondov od začiatku roka vyšplhali až na 1000 ton zlata. Kým neuvidíme, ako sa tieto dva segmenty pomaly vracajú na stranu kupujúcich, bude tento nárast zrejme zatiaľ limitovaný. Avšak ak by sa zlatu podarilo znovu obsadiť oblasť okolo 1525 dolárov za uncu, hedžové fondy by pravdepodobne začali redukovať svoje krátke pozície. A práve to by mohlo zlato vyhnať nahor, až na 1585 dolárov za uncu, čo by podľa nás mohlo byť maximum pre krátkodobý horizont.

Ole Hansen

stratég Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:34