StoryEditor

Takto bude vyzerať únia (komentár)

24.08.2013, 00:03
V prípade opätovného víťazstva Angely sa črtá silné spojenectvo Británia-Nemecko-Holandsko.

V Nemecku sa naplno rozbehla predvolebná diskusia. Čo nám z tej Únie vlastne ostane? Francúzski politici fantazírujú.

Tento týždeň hrá v našich správach prím Nemecko. Monetárni labužníci určite zachytili správu, že nemecké ministerstvo financií uznalo Bitcoin ako „súkromné peniaze“ a táto mena môže vystupovať v účtovných záznamoch. Člen finančného výboru Bundestagu Frank Schaeffler dokonca vyhlásil, že to vidí ako prvý krok ku denacionalizácii peňazí.

Hlavnou témou sú však voľby, ktoré budú už o necelý mesiac. Začiatkom augusta Angela Merkelová opatrne vyhlásila, že by sa mali prehodnotiť kompetencie Bruselu členských štátov, ktorým by sa mali vrátiť niektoré právomoci. Toto vyhlásenie malo veľký ohlas v Británii, ktorá sa o niečo podobné snaží už dlhšie. Objavili sa špekulácie, že v prípade opätovného víťazstva Angely sa črtá silné spojenectvo Británia-Nemecko-Holandsko. No nie všetky nemecké strany sa držia tejto línie. Kandidát Zelených Jürgen Trittin prehlásil, že Zelení sú za “viac moci pre Komisiu a Európsky parlament.”

Horúca je aj téma ďalšieho gréckeho bankrotu a tretieho kola pomoci pre túto krajinu. Najskôr Merkelová a minister financií Schäuble upokojovali voliča, že nič také nebude treba. No Schäuble už tri dni na to predsa len priznal, že bez bankrotu na časti dlhu a ďalšej pomoci sa Grécko z dlhov nedostane. Volič veľmi nerád počuje o tom, že by mal už tretí krát počas štyroch rokov gréckej krízy otvárať peňaženku. Máme pre neho (a všetkých ostatných daňovníkov) smutnú správu: toto nie je výnimočná situácia. Presne takto bude vyzerať Európska únia, ak bude pokračovať v súčasnej ceste. Stane sa transferovou úniou, v ktorej sa peniaze z bohatších regiónov budú presúvať do tých chudobnejších. Teda úniou, v ktorej byť bohatý, je len na oštaru.

Británia a Holandsko chcú diskutovať aj o vnútornej imigračnej politike v rámci EÚ. Minister sociálnych vecí Holandska Lodewijk Asscher by sa rád pozrel na jeden z pilierov EÚ – voľný pohyb osôb. Podľa neho Východoeurópania preľudňujú pracovné trhy na západe. Je otázne, čo by v prípade obmedzenia pohybu vlastne Slovensku z tej Únie ostalo, okrem bruselských regulácii a eurofondov na rozhľadne a zámkové dlažby, ktoré si nakoniec aj tak zaplatíme sami.

Našťastie, aspoň nemecká vláda si uvedomuje, že pre zdravie ekonomiky sú ľudia so záujmom o prácu prínosom, nie príťažou. Šéf CSU pozýva mladých Európanov do Nemecka. „Bavorsko a Nemecko vás potrebujú!“ Šikovný človek je vzácnym aktívom pre každú krajinu.

Jeho výzva smerovala aj na mladých Španielov. Pred úradmi práce to tam vyzerá takto (obrázok).

Nesplácané pôžičky dosiahli v krajine hodnotu 11,61 %, čim prekonali doterajší rekord. Realitný trh tiež neprejavuje známky oživenia. Kým v roku 2006 obyvatelia minuli na reality 9 % HDP, v roku 2012 to bolo len 2%.

Svoje si s realitami užili aj Íri, kde vo viacerých prípadoch už pristúpili k demolácii neúspešných projektov, ktoré vznikli vďaka prílevu lacných eur. Užili si aj s Trojkou, ktorá im za svoje administratívne služby zatiaľ vystavila účet 220 miliónov euro, teda viac ako 40 eur na každého obyvateľa. Je to poplatok za administratívne náklady, platený mimo úrokov. Môžeme ho chápať niečo ako poplatok za úverový účet, ktorý u nás parlament zakázal...

Z oficiálnych miest znie takmer unisono hlas o tom, aké dobré prostriedky sa zvolili na riešenie krízy a že tá už-už končí. Preto je vždy príjemným osviežením prečítať si iný názor. Napríklad členky bankovej rady ČNB Evy Zamrazilovej, ktorá v rozhovore upozornila, že kríza ešte zďaleka neskončila a kroky centrálnych bánk eurozóny v nej vzbudzujú obavy.

Nevynecháme ani Francúzsko. Čím horšie na tom krajina je, tým utopistickejšie reči zaznievajú z úst jej predstaviteľov. Na prezentácii v prezidentskom paláci Socialistická strana predstavila ideu tretej priemyselnej revolúcie, vďaka ktorej by malo Francúzsko o 10 rokov dosiahnuť plnú zamestnanosť. Okrem toho by sa nákup nehnuteľností vraj stal „príjemným zážitkom“ a krajina by nemala mať problém umiestniť svoj dlh. Dokonca ešte aj v utopistických víziách sa Francúzsko ďalej zadlžuje... Ako k tomu dôjde? Napríklad vďaka vývoju „vozidla s ultra nízkou spotrebou.“ Automobilka PSA, toho času v ťažkých finančných problémoch, už na jeho vývoj dostala od daňovníkov 80 miliónov euro. Podľa prezidenta Hollandeho Európa potrebuje silné Francúzsko a svet potrebuje vplyvné Francúzsko. Ako na to prišiel, sa nevie.

Bruselskí regulátori nepoznajú prázdniny. Najnovšie vymysleli, že pre blaho národov je ideálne, ak sa smeti vyvážajú nie každý týždeň, ale každé dva týždne. Zároveň bude musieť byť najmenej päť rôznych kontajnerov na recykláciu. Čo na tom, že o mnohé druhotné suroviny nie je záujem, pretože ich recyklácia stojí viac ako výroba nových?

Kvetmi navoňaný zvyšok leta želá

Martin Vlachynský

analytik INESS

eurokriza.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:52