StoryEditor

Komentár: Daň zo Slnka je už na svete

18.11.2013, 23:05
Španielska vláda sa prekonáva. Za nepripojený fotovoltický systém môžu tamojší obyvatelia dostať pokutu až 30 miliónov eur.

„Za chvíľu nám zdania aj Slnko a vzduch!“, povzdychne si nejeden z nás pri sledovaní správ o čoraz inovatívnejších daniach, ktoré zavádzajú nielen slovenské vlády.

Na Slovensku sa zjavila daň z registrácie automobilov, banková daň, či najnovšie daň z podnikania (daňové licencie). Majstrami vo vymýšľaní daní sú Francúzski politici, ktorí prišli s daňou na energetické nápoje či prehrávače hudby.

No španielska (pravicová) vláda ich prekonala. Ak si v Španielsku na svojom dome spravíte ostrovný (nepripojený na externú sieť) fotovoltický systém, hrozí vám teoretická pokuta až 30 miliónov eur. Všetka fotovoltika tam totiž musí byť pripojená do siete a platiť daň. Opatrenie vzniklo už v auguste, no Španieli sa zastrájali, že ho budú ignorovať. Smiech ich prešiel tento mesiac. „Solárna polícia“ má právo vniknúť na váš majetok a skontrolovať, či nemáte nenahlásené panely. Pozor, nemýľte si daň zo Slnka so solárnou daňou, aká sa platí v Česku, či navrhuje na Slovensku. Kým solárna daň dopadá na dotované fotovoltické elektrárne (a štát sa tak snaží získať nazad časť vyplatených dotácii), daň zo Slnka je na elektrinu, vyrobenú  vlastnými nákladmi (investícou) a na vlastnú spotrebu.

Dôvody tohto opatrenia sú prozaické. Španielsko v poslednej dekáde bolo spolu s Nemeckom najväčším podporovateľom OZE v Európe. Gigantické dotácie do solárnych a veterných parkov kombinované s regulovanými cenami elektriny a iných energií (pripomína vám to niečo?) spôsobili, že španielsky energetický sektor naakumuloval 26 miliárd eur dlhu. Prišiel čas zaplatiť darčeky pre voličov a vláda sa snaží žmýkať kde sa dá, vrátane energetického trhu.

Európska politika takzvaných zelených energií sa tak v Španielsku prepracovala na novú úroveň absurdnosti. Po rokoch doslova zúrivej podpory ekonomicky stratových solárnych a veterných parkov vláda začína na OZE poľovať práve tam, kde dávajú aký-taký zmysel. Teda v domácnostiach, ktoré sa z bezpečnostných, ekonomických či morálnych dôvodov snažia dobrovoľne dosiahnuť sebestačnosť v produkcii elektriny.

INESS.sk

01 - Modified: 2005-09-18 20:26:03 - Feat.: 0 - Title: Tesné víťazstvo nemeckej opozície Angely Merkelovej
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:56