StoryEditor

Trvalo to päť rokov. Dow Jones má rekord

06.03.2013, 07:33
Index Dow Jones prekonal včera svoje historické maximum, ktoré držal od októbra 2007.

Trvalo vyše päť rokov, no oplatilo sa počkať. Index Dow Jones prekonal včera svoje historické maximum, ktoré držal od októbra 2007. To znamená, že investori začínajú čoraz viac svojich finančných prostriedkov presúvať práve na akciové trhy, pretože očakávajú hospodárske oživenie a konečné prekonanie krízy. Treba však spomenúť, že to všetko by sa pravdepodobne nestalo, keď by sme nevideli takú agresívnu monetárnu politiku od centrálnych bankárov po celom svete, akú sme mohli sledovať posledných pár rokov.

Hlavne fakt, že centrálne banky budú aj naďalej pokračovať v zavádzaní opatrení na podporu hospodárskeho oživenia a neplánujú zatiaľ skončiť, dopomáha k nakopnutiu akciových indexov. Včera sme dokonca videli, že aj Čína prisľúbila zachovanie svojho rastového cieľa. Pre tento rok je nastavený hospodársky rast na úrovni 7.5 %, pričom vládne výdavky sa tento rok zvýšia o 10 %.

Ale táto krehká rovnováha sa dá ľahko narušiť. Stačí jedno negatívne vyjadrenie a všetko sa rozsype. Takýmto negatívnym impulzom pre trhy môže byť napríklad zverejnenie miery nezamestnanosti v USA, ktoré je naplánované na piatok.

K skvelej nálade na trhoch dopomohli aj pozitívne makroekonomické dáta. Index nákupných manažérov v službách vo Veľkej Británii stúpol na hodnotu 51.8 bodov, pričom analytici odhadovali rast len na hodnotu 51.8 bodov. No dôležitejší bol v utorok index nákupných manažérov v nevýrobnej sfére z USA, ktorý taktiež skončil nad očakávaniami, keď aktuálna hodnota je 56 bodov a konsenzus bol na úrovni 55 bodov. Tieto informácie spôsobili, že na európskom kontinente zažili akcie rally a dostali sa na štyri a pol ročné maximá. Európske akciové indexy uzatvárajú v zelenom: FTSE 100 +1.36 %, CAC 40 +2.09 %, DAX +2.32 %, IBEX 35 +2.15 %. Paneurópsky index EuroStoxx 600 skončil na hodnote 294.11 bodov a vzrástol o 1.81 %.

Americké benchmarky rástli nasledovne: Nasdaq +1.23 %, S&P 500 +0.89 %. Index Dow Jones dosiahol v utorok svoj historicky najvyšší close na úrovni 14242.40 bodov a pripísal si tak 0.81 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:42