StoryEditor

Komentár: Šialený plán s Bitcoinom

01.12.2013, 23:05

Bitcoin je vo Wikipédií, definovaný ako internetová open-source peňažná mena, ktorou je možné platiť prostredníctvom úplne decentralizovanej P2P siete. Hlavnou unikátnosťou Bitcoinu je jeho plná decentralizácia navrhnutá tak, aby nikto vrátane autorov, skupín alebo vlád, nemohol menu nijako ovplyvňovať, falšovať, zabavovať účty, kontrolovať peňažné toky alebo spôsobovať infláciu.

Tak ako v minulosti aj tento krát to vyzerá, že špekulantská komunita si našla hračku na hranie. O šialenom pláne so zlatom som písal aj tu.
Zaujímavou vlastnosťou Bitcoinu je do budúcna jeho obmedzené množstvo, ktoré v minulosti nebolo možné z dlhodobého hľadiska u doterajších nástrojov exponenciálneho rastu ceny v minulosti. Či už tulipánové cibuľky, akcie, zlato, ropa, či nehnuteľnosti, ktoré sa v minulosti stali obeťami šialeného plánu s nimi mali jednu nepríjemnú vlastnosť. A to, že v určitom okamihu bolo možné dodať na trh dodatočné množstvo produktu, v dôsledku pestovania, IPO, ťažby či výstavby čo špekulantov brzdilo pri nákupoch a cenu držalo relatívne pri zemi.

Bitcoin túto nepríjemnú schopnosť nemá, keďže množstvo je Bitcoinu je do budúcna obmedzené na 21 miliónov jednotiek. To, že s Bitcoinom sa obchoduje aj cez víkendy potvrdzuje, že v tomto prípade ,,pump and dump,, schéma je prepracovaná takmer k dokonalosti a obete budú najmä medzi tými jedincami, ktorí nenávidia bežné meny a tak im k zlatým tehličkám v trezore, ktoré si o 20 rokov či 30 rokov svojich kupcov určte nájdu pribudnú aj bitcoiny na hardisku v PC, ktorých dlhodobá cena je viac než otázna a s najväčšou pravdepodobnosťou skončia na smetisku.


 
Zdroj: http://markets.blockchain.info/
Dynamika rastu a pozornosť médií naznačuje, že sa dostávame do tretej záverečnej fázy rastu, keď korekcia prakticky neexistuje a rast sa stáva exponencionálnym, pričom sa výrazne začína propagovať bitcoin aj medzi laickou verejnosťou.
Prichádzajúci rast by nemali investori vnímať ako možnosť pre dlhodobú investíciu, skôr ako príležitosť na špekuláciu a teda realizáciu rýchleho zisku. Na úrovniach okolo 2000 dolárov, možno aj 3000 dolárov, bude veľa "odborníkov" opäť presviedčať investorov o raste ceny Bitcoinu možno až k 10 000 dolárom za jednotku. Nič nebude však opäť ďalej od pravdy, a cena, ak by sa mala história aspoň trochu opakovať, bude po bubline následne po dlhé roky klesať, keďže špekulanti si nájdu šialený plán pre iný nástroj ich hier. Už teraz exituje niekoľko alternatív, ktoré budú riediť pozornosť špekulantov.

 
Zdroj: https://vircurex.com/
Na záver by som rád spomenul, že v CAPITAL MARKETS finalizujeme CMFN 2014  kde čitatelia nájdu spracované niektoré základne odpovede na otázky, čo nás čaká na akciových trhoch v roku 2014. Všetko to v duchu toho že história sa neopakuje, ale rýmuje. Už teraz môžem tvrdiť že mnohé rýmy bežných investorov prekvapia.

 

01 - Modified: 2005-10-05 10:42:00 - Feat.: 0 - Title: Zamestnanci brazílskeho závodu VW vstúpili do neobmedzeného štrajku
01 - Modified: 2024-04-22 11:29:29 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:58