StoryEditor

Dobré zmluvy, dobrí partneri

03.06.2003, 00:00

Na dohodách z Častej-Papierničky ešte ani poriadne neuschol atrament, a už podpredseda KDH Ján Figeľ oznámil, že kresťanskí demokrati sa budú snažiť koaličných partnerov presvedčiť, aby DPH v prípade citlivých tovarov bola nižšia ako 19 percent. Inak povedané -- celé rokovania možno začať nanovo. Pretože rovná daň z príjmov spolu s jednotnou sadzbou DPH bola základným bodom uvažovanej daňovej reformy a 19 percent bolo kompromisom, na ktorom sa dokázali koaliční lídri a ekonomickí experti dohodnúť v zmysle úslovia o nažratom vlkovi (dostatočných príjmoch štátneho rozpočtu) a celej koze (stanovenie výšky sadzieb daní).
O prezentovaných názoroch J. Figeľa možno uvažovať z viacerých uhlov pohľadu. Je pravdou, že vo väčšine štátov EÚ sa pri citlivých tovaroch, najmä potravinách, uplatňuje znížená sadzba DPH. Tak, ako je to v súčasnosti aj u nás. Dohody s EÚ nebránia tomu, aby sa tento stav zachoval, vrátane DPH v prípade elektrickej energie, plynu, tepla a stavebných prác na účely bývania (kde zvýšenie sadzby DPH vyvolá celkový rast cien). Lenže s týmto stanoviskom malo prísť KDH na rokovaní v Častej-Papierničke, pretože o týchto názoroch svojho podpredsedu museli ekonomickí lídri hnutia vedieť vopred (v opačnom prípade sa treba zamyslieť nad úrovňou vnútorných vzťahov v KDH). V súčasnosti otvorenie týchto otázok pôsobí ako podraz.
Kresťanskí demokrati sa postavili do úlohy jediného obrancu záujmov občanov, najmä tých najchudobnejších. Ostatné koaličné strany, ktoré budú presadzovať dodržanie dohôd, sa, naopak, automaticky dostanú do pozície neprajníkov, ktorí nútia ľudí naďalej uťahovať si opasky. Do ohňa koaličných rozporov sa teda dostalo ďalšie polienko.
Tým skutočným olejom na oheň však bude až rokovanie v parlamente, ktorý bude prijímať jednotlivé zákony. Ak bude KDH chcieť naozaj presadiť svoje novoprezentované názory, bude sa musieť spojiť s opozíciou. Tá sa takejto príležitosti chytí s radosťou -- jednak z programových dôvodov, jednak pre potešenie z pohľadu na vládny štvorspolok, navzájom sa obviňujúci z toho, kto skôr a kto vážnejšie porušil koaličnú zmluvu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:14