StoryEditor

Odliv mozgov: Väčšia pohroma pre Rusko, ako lacná ropa či zahraničná agresia (komentár)

05.02.2016, 23:00

V knihe "Flash Boys" od Michaela Lewisa sa objavuje aj postava špecialistu na telekomunikácie Ronana Ryana. Ten si niekedy okolo roku 2005 začal všímať toho, že stále viac obchodných programov bolo vytváraných ľuďmi, ktorí mali veľmi silný ruský prízvuk. Príčina bola jednoduchá: Išlo o bývalých akademikov z Ruska a ďalších krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Teraz sa objavila analýza, ktorá odliv mozgov z Ruska skúma detailne. Ide o migráciu, ktorá zmenila akademické aj korporátne prostredia v USA a Rusku vzala tých najlepších a najšikovnejších. Avšak ho úplne nezbavila jeho povesti matematickej veľmoci.

Matematika bola v Sovietskom zväze vyhľadávaným spôsobom úniku pre tých, ktorí s komunistickou ideológiou nechceli nič mať. Štát ich samozrejme využíval aj vo vojenskej oblasti, ale aspoň si mohli užívať určité kreatívne slobody, ktoré neboli dopriate napríklad spisovateľom, maliarom či dokonca skladateľom. Bol vytvorený celý domáci systém vzdelávania a výber tých najlepších, ale veľkého medzinárodného uznania sa im nedostávalo. Ruskí matematici nemohli dokonca ani publikovať v zahraničí bez toho, aby predtým získali potrebné povolenia. A z obáv z problémov sa ho väčšina z nich ani nesnažila získať.

Keď došlo ku kolapsu Sovietskeho zväzu, dopyt zo zahraničia prudko vzrástol. George Borjas a Kirk Doran v roku 2012 ukázali, ako matematici z Ruska zmenili akademické pomery v USA. Najviac sa zmeny dotkli amerických akademikov, ktorých práce sa najviac prekrývali so zameraním matematikov z Ruska. Medzi rokmi 1992-2008 publikoval priemerný ruský matematik žijúci v USA dvadsaťkrát viac štúdií ako priemerný Američan. Jednoducho povedané, do USA prišli tí najlepší z bývalého Sovietskeho zväzu a rýchlo sa dostali medzi tých najlepších Američanov. Ich cesty potom neraz končili v bankách a finančných inštitúciách.

Je jasné, že z popísaného pohybu mozgov ťažil Západ. Vplyv na Rusko nie je tak dobre prebádaný. Táto krajina určite stratila mnoho tých najlepších matematikov, ale na druhú stranu si na tomto poli vedie v medzinárodnom porovnaní stále veľmi dobre. Počet matematikov, ktorí pracujú v ruskom akademickom prostredí sa po počiatočnom prepade stabilizoval, ale žiadny obrat k lepšiemu zatiaľ viditeľný nie je. A tento stav Rusku škodí možno viac ako pokles cien ropy či agresívna politika voči niektorým krajinám. Práve tí, ktorí z Ruska odišli, mu mohli pomôcť vyviazať sa zo závislosti na rope a vďaka nim by nebola potrebná ani agresia v zahraničí. Technologický pokrok je totiž dnes oveľa efektívnejším spôsobom ako sa stať svetovou veľmocou. Dnešné Rusko toho ale nemôže výborným akademikom veľa ponúknuť. Tí tak namiesto pôsobenia v tejto krajine vzdelávajú študentov v USA a v Európe.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2008-01-31 11:13:00 - Feat.: 0 - Title: Rezort vnútra podá návrh na zastavenie exekučného konania
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:16