StoryEditor

Akcie aj dolár bodovali (trhový komentár)

29.05.2013, 08:22
Po sviatočnom pondelku sa v utorok na akciových trhoch obchodovalo vo veľkom štýle.

Európske akcie sa od začiatku obchodovania držali v zelených číslach, na čo reagoval aj európsky index Stoxx Europe 600, ktorý zaznamenal najvyšší rast za posledný mesiac. Akciové indexy na starom kontinente potiahla dnes spoločnosť AstraZeneca Plc., ktorá vzrástla na najvyššiu cenu od roku 2006, pričom si pripísala 2.1%. Táto spoločnosť, ako druhý najväčší britský výrobca potrieb zo sortimentu drogérie, sa dohodla na kúpe firmy Omthera Pharmaceuticals za 323 miliónov libier. Prehľad výsledkov ďalších európskych indexov je nasledovný: DAX +1.16%, CAC +1.39%, FTSE 100 +1.62%. Najviac sa dnes darilo španielskemu indexu IBEX35, ktorý si pripísal zisk až 1.77%.

Na americkom akciovom trhu sa obchodovanie nieslo v rovnako pozitívnom duchu. Akcie reagovali na správy z americkej ekonomiky o zvýšení spotrebiteľskej dôvery. Trh očakával rast tohto ukazovateľa na 70.7 bodu, ale výsledky príjemne prekvapili ešte výraznejším rastom na 76.2 bodu. Ďalšou príjemnou novinkou z USA bola aj správa o zvýšení hodnôt domov, ktorá vyskočila najviac za posledných sedem rokov. Hlavné americké indexy uzatvárajú utorkové obchodovanie nasledovne: SPX +0.73 %, DJIA +0.71 %, NAS +0.86 %.

Optimistické správy z USA sa premietli aj do rastu americkej meny. US Dollar Index po vyhlásení správ prudko vzrástol a prekonal kľúčovú úroveň 84.00, ktorá sa zároveň javí ako úroveň súčasného supportu. Dolár samozrejme posilňoval aj voči spoločnej európskej mene, keď EUR/USD poklesol pod hranicu 1.29 a atakoval dokonca až spodnú supportnú úroveň 1.285. Na záver európskeho obchodovania sa hlavný menový pár stabilizoval na úrovni 1.2880.

Zaujímavou udalosťou z blízkeho okolia bolo ďalšie zníženie základnej úrokovej sadzby v Maďarsku, ktorá poklesla z 4.75% na súčasných 4.5%. Maďarská centrálna banka sa takýmto spôsobom, podobne ako ECB, snaží rozprúdiť národnú ekonomiku a rýchlejšie sa dostať von zo stále nekončiacej sa krízy.

Marek Šimo

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:02