StoryEditor

Ropou bude hýbať vývoj v Sýrii a Líbyi

10.09.2013, 00:00
Autor:
Ole HansenOle Hansen

V posledných dňoch udávali komoditám smer predovšetkým dve témy. Prvou bola eskalácia situácie v Sýrii, keď sa západné mocnosti rozhodovali o možnom útoku na režim prezidenta Bašára Asada. A súčasne potom vrcholili aj výpredaje pri menách rozvíjajúcich sa krajín.

Ropa Brent sa vyšplhala na najvyššiu hodnotu od februára, pretože sa začalo hovoriť o možnom výpadku dodávok z blízkovýchodného regiónu. Taktiež zlato sa dostalo až na 1 434 dolárov za uncu, teda na bezpečnú úroveň z hľadiska nákupov aj predajov.

Pri oboch komoditách sme však mohli vidieť vyberanie ziskov. Hlavne po tom, čo britský parlament odmietol akúkoľvek rýchlu akciu v Sýrii. Následne sa vynorili pochybnosti, či sú Spojené štáty aj bez svojho najbližšieho spojenca pripravené ísť do boja. Táto téma bude trhy ovplyvňovať aj v nadchádzajúcich týždňoch. Navyše počas septembra sa pozornosť obráti aj na americkú centrálnu banku Fed, ktorá by mala 18. septembra oznámiť zmenu programu na nákup aktív.

Situácia na finančných trhoch je teraz napätá, a preto sa Fed snaží všetkých presvedčiť, že ani po ukončení kvantitatívneho uvoľňovania ekonomiku podporovať neprestane. Zároveň sa totiž pokúša obmedziť nedávny nárast úrokových sadzieb. A práve to bol hlavný dôvod, ktorý poslal nadol meny rozvíjajúcich sa trhov.

August bol najúspešnejším mesiacom pre komodity v tomto roku – komoditný index DJ – UBS rástol už druhý mesiac za sebou. K vynikajúcemu výsledku prispeli všetky sektory, a najväčšou mierou potom vzácne kovy a energetika. Čo sa týka jednotlivých výkonností, index tiahlo hore striebro, sójové bôby a ropa typu Brent. Takzvané mäkké komodity, ako je napríklad káva alebo cukor, sa skôr dotýkali svojho dna.

Ropné trhy sú už po tri roky zmietané obavami kvôli narušeniu dodávok, najmä pre geopolitické napätie na Blízkom východe a severe Afriky. A medzitým čo kríza v Sýrii sa môže rozšíriť aj do okolitých krajín a západné veľmoci sa rozhodujú o prípadnom zásahu, najväčší problém predstavuje výpadok dodávok ropy z Líbye.
Podľa posledných odhadov totiž klesol vývoz z tejto krajiny až na 200 000 barelov ropy denne. Ešte v marci pritom dosahoval 1,4 milióna barelov.

Výsledkom toho všetkého bol skok ropy Brent, ktorej cena vystúpila nad 117 dolárov za barel. Aj keď Sýria nie je žiadnym veľkým producentom suroviny, občianska vojna má vplyv na iných dvoch kľúčových členov zoskupenia OPEC – Irán a Saudskú Arábiu.

Keby narušenie dodávok zo strany OPEC-u pokračovalo, mohli by sme sa dočkať ďalšieho zvyšovania cien. A to aj napriek tomu, že teraz nastáva tá časť roka, keď by dopyt zo strany rafinérií mal začať klesať. Počas minulého roka cena ropy celkovo trikrát prekonala hranicu 115 dolárov za barel. Avšak ihneď potom prišli korekcie, a cena bola razom minimálne o 10 dolárov nižšie.

Obchodníci v súčasnosti držia svoje čisté dlhé pozície už príliš dlho, a riziko ďalšej prudkej korekcie tak silno narastá. Aby k tomu však došlo, muselo by sa objaviť poľavovanie geopolitického napätia a zároveň aj známky poklesu dopytu. To však možno očakávať skôr v druhej polovici septembra.

Dlhodobá redukcia ropy z Líbye, ktorá sa na celosvetovej produkcii štandardne podieľa dvoma percentami, bude aj naďalej držať ceny ropy hore. Nižší dopyt sa čaká v októbri.

Očakávame, že ropa Brent v blízkom čase zostane v hornej polovici rozmedzia 110 až 119 dolárov za barel, v ktorom sa pohybuje po celý tento rok. Ak však dôjde k rýchlemu vyriešeniu situácie v Sýrii alebo obnoveniu dodávok z Líbye, môžu nasledovať prudké korekcie. Pamätajte hlavne na to, ako jednostranne počas posledných niekoľkých mesiacov umiestňovali hedžové fondy a peňažní manažéri svoje pozície.

Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:35