StoryEditor

Nezabudnite na bloček sponzorom (komentár)

22.06.2013, 00:03
Silviovi Berlusconimu (na snímke) hrozí za daňové úniky štvorročné väzenie.

Týždeň obvinení, hlasovaní a reportov. Svetu chceli niečo povedať Berlusconi, francúzski socialisti, cyperský prezident a islandská vláda.

Českému premiérovi podrazilo nohy policajné tsunami a bude možno ešte rád, keď z toho vyviazne nielen bez funkcie, ale aj bez basy. Mohol by v týchto kritických chvíľach isť pre radu ku svojim európskym kolegom. Napríklad taký bývalý taliansky premiér Berlusconi má v tejto oblasti nejednu veselú historku, ktoré už v minulosti zdieľal s Nečasovým predchodcom. Vyšetrovania a súdy s Berlusconim sú už súčasťou talianskej pop-kultúry.

Ten aktuálny môže mať dopad na celú krajinu. Berlusconi asi zabudol dať sponzorom bloček a tak mu hrozí za daňové úniky štvorročné väzenie a päťročný zákaz vykonávania verejnej funkcie. Hrozba takého rozsudku však drží pod krkom celú taliansku vládu. Vypadnutie Berlusconiho by hrozilo rozložením celej horko-ťažko pozliepanej vlády premiéra Enrica Lettu.

Problémy v tejto veľkej ekonomike s obrovským dlhom by mohli rýchlo vrátiť eurokrízu späť na výslnie. Berlusconi, ktorý dosiaľ všetkými obvineniami preplával so širokým úsmevom, je spokojný. Odhodláva sa aj na veľké vyhlásenia. Taliansko je v problémoch údajne pre hlúpe škrty, a odteraz sa môže vykašlať na nejaký fiškálny kompakt a 3% pravidlo. „Chcete nás vykopnúť z jednotnej meny? Tak do toho. Chcete nás vyhodiť z EÚ? Nuž, tak vám pripomíname, že do rozpočtu ročne platíme 18 miliárd a dostávame 10.“ Veľmi pekne tak zhrnul, aká je reálna vymožiteľnosť fiškálnych pravidiel v EÚ. Len pri zmienke o fiškálnej pozícii zabudol spomenúť, že Taliansko nezbankrotovalo vďaka niekoľkým desiatkam miliárd eur, ktoré ECB použila na nákup ich dlhopisov.

Po krátkom oddychu o sebe dali vedieť aj Cyperčania. Ich prezident ostro skritizoval podmienku pomoci, ktorá môže mať vážne dôsledky pre ekonomiku. Pri blokácii vkladov nad 100 000 eur sa nerozlišuje medzi prevádzkovými zdrojmi firiem a dlhodobo uloženými peniazmi, čo škodí cyperským firmám. Rovnako pretrvávajúca kontrola toku kapitálu von z krajiny skôr spomaľuje znovunadobudnutia dôvery v bankový systém.

Hollandeho socialisti zase zaspievali známu pesničku. Euro je vraj príliš silné (kedy podľa nich nebolo?) a znižuje konkurencieschopnosť európskych výrobkov. A samozrejme striktné rozpočtové pravidlá sú vinníkom všetkého zlého. Keby vláda mohla míňať viac peňazí daňových poplatníkov, bolo by lepšie.

Neustále hrozby štrajku vypúšťajú aj odbory euroúradníkov. Nepáči sa im zníženie ich stavov o 5 % či predĺženie pracovnej doby na úroveň bežných smrteľníkov, teda na 40 hodín týždenne. Ak ste si nevšimli (asi nie), z toho istého dôvodu už prebehol ostrý štrajk bruselského úradníckeho aparátu 6. júna. Výpočty zakrivenia uhoriek našťastie ohrozené neboli.

V maratónskej štafete zvanej rozpočet EÚ sa kolík opäť posunul do ďalších rúk. No na finálne odklepnutie rozpočtu 2014-2020 si ešte budeme musieť počkať. Zaujímavejšia bola správa Európskeho dvoru audítorov, ktorý je svojimi odhaleniami plytvania a neefektívnosti zlým svedomím Bruselu. Najnovšie sa pozrel na pomoc egyptskej vláde, ktorej sme poslali miliardu eur na „rozvoj ľudských práv a demokracie.“ Ako konštatujú audítori, pomoc bola dobre myslená, ale dopadla zle. Záujem novej egyptskej vlády o podobné programy bol ešte menší, ako tej predošlej. Kto by to bol povedal, že konzervatívnych islamistov nebudú zaujímať práva žien, či homosexuálov?

Obavy o demokraciu panujú aj v samotnej EÚ. Europarlamentný výbor pre občianske práva skritizoval orbánovské Maďarsko za postup voči médiám, likvidáciu nezávislého súdnictva a útoky na menšiny. Odhlasovali, že sa im to teda nepáči, a že možno raz Maďarsko aj dáko potrestajú, snáď odňatím hlasovacích práv.

Spor s Čínou pokračuje. Za údajný dumping naši európski predstavitelia odhlasovali clá na čínske solárne panely. Odpoveďou je hrozba cla na európske vína. EÚ totiž dotuje (dumpuje) miestnych výrobcov vína závratnou sumou 2,8 miliardy eur.

Čína je najrýchlejšie rastúcim vinárskym trhom na svete a prípadnú dieru radi zaplátajú napríklad výrobcovia z južnej Ameriky. To by obzvlášť nepríjemne dopadlo na tradičných producentov ako napríklad Španielsko. Tomu sa tradične ekonomicky nedarí. Vďaka presunu časti zlých úverov do novozriadenej „zlej“ banky SAREB sa úroveň nesplácaných úverov jednorázovo znížila o desatinu, ale po troch mesiacoch je už takmer na pôvodnej úrovni a dosahuje takmer 11 %.Teda viac ako každý desiaty úver nie je riadne splácaný. Ak sa obávate o tých 100 miliárd, ktoré sme im zagarantovali, tak ste nenapraviteľný euroskeptik a odporca mieru!

Európska únia stratila člena – potenciálneho. Kým Chorváti odrátavajú ostávajúce dni do oficiálneho vstupu, rázne NIE definitívne zaznelo od novej islandskej vlády. Keďže Európska komisia akoby to nevedela pochopiť, minister zahraničných vecí Islandu Gunnar Bragi Sveinsson jej pripomenul: „Takto funguje demokracia.“

Nešťastník, nevie, že Brusel funguje na princípe opakovanej demokracie. Teda hlasovanie opakuje dovtedy, dokiaľ nezahlasuješ správne.

Momentálne sa o ničom nehlasuje, tak sa bežte niekam schladiť.

Martin Vlachynský

analytik INESS

eurokriza.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:10