StoryEditor

Bernanke a jeho mágia sú na muške (komentár)

18.06.2013, 08:30
Fed by mal na svojom zasadnutí ponechať svoju menovú politiku bez zmeny.

Začiatok týždňa sa niesol v duchu zelených farieb. Od otvorenia európskych trhov sa akcie tešili a rástli. Pomohli im v tom správy, že Fed na svojom tohtotýždňovom zasadnutí ponechá svoju menovú politiku bez zmeny. Objem QE by tak mal zostať na 85 mld. USD mesačne.

Akciové trhy to tak využili vo svoj prospech a v pondelok tak vymazali celé piatkové straty. Na trhu je badateľný Risk On prístup, sledovaný cez rast EURCHF. Tento kros takmer atakoval minulý týždeň svoj 200 dňový kĺzavý priemer na 1.2220, no cena tam nedočiahla a už sa odrazil nahor. Naznačuje tak snahy o pokračovanie rastu na akciových trhoch.

Z makrodát sme v pondelok nezažili nič vzrušujúce, v Írsku prebieha summit G8, kde svetoví lídri riešia svetové otázky a problémy. Trh na to však vôbec nereagoval a skôr sa sústredí na stredajší Fed. Zelená bankovka reaguje na slová o taperingu/netaperingu stálym poklesom, keď EURUSD drží hladinu 1.33 a naznačuje snahy o test 1.35. To tak stále dodáva silu akciám a tie sa snažia využiť dolárovú slabosť pre vytvorenie nových maxím. Kritické zasadnutie Fedu v stredu tak bude ostro sledované, prípadné zníženie objemu QE by malo akcie v prvotnej reakcii poslať smerom nadol, no prepad by nemusel byť veľmi silný. Trhy sa tak už sústredia na Bernankeho a do stredy večera by mal vládnuť pokoj a znížená volatilita, no potom to vypukne a na trhoch bude rozhodne veľký ohňostroj.

Americké indexy nasledovali zelené čísla futures už počas Londýna a akciové parkety otvárali s 1% nými gapmi. Následné obchodovanie už bolo iba držanie úrovni, aj keď ku koncu obchodovania sme videli mierny pokles a výber ziskov. Počas americkej seansy už neprišli na trh žiadne nové vyhlásenia ani údaje, guvernéri vo Fede majú moratórium a tak sa nikto z nich nemôže vyjadrovať na výsledky zasadnutia. Hlavné trio amerických indexov tak končí úvod týždňa v ziskoch: SPX +0.76%, DJIA +0.73%, NDX +0.93%.

Peter Bukov

senior analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:24