StoryEditor

Apple pomohol aj ďalším akciám (komentár)

25.07.2013, 08:45
V stredu Apple otváral nahor s veľkým gapom a potiahol akciový index Nasdaq do zisku.

Najznámejšia spoločnosť Apple zverejňovala v utorok po zatvorení trhov výsledky hospodárenia za tretí kvartál 2013. Očakávania boli veľké, no investori pred výsledkami akcie predávali a tak Apple zatvoril v utorok s takmer dvojpercentnou stratou. Netrvalo to dlho a už o pár minút sa dostali výsledky na trh. Zisk na akciu zostal na úrovni 7.47 verzus 7.30 konsenzus (2.2% viac) a tržby vyšli na úrovni 35.323 mld. USD oproti očakávaniam 35.039 mld. USD (0.8% viac).

Finančné výsledky boli trhom prijaté veľmi pozitívne a akcie poskočili až o 25 USD ešte v after-hours obchodovaní. Išlo tak o viac ako 5 percentný zisk. V stredu Apple otváral nahor s veľkým gapom a potiahol akciový index Nasdaq do zisku. Technologický sektor bol silný, no spolu s Apple časť ziskov vymazal. Nasdaq bol jediný index, ktorý skončil v zelenom. Trio benchmarkov zatvorilo nasledovne: DJIA -0.16%, SPX -0.38%, NDX +0.32%. Akcie tak zatiaľ majú rešpekt pred udržaním nových maxím, indexu SPX sa zatiaľ nechce cez 1700. Možno vo štvrtok po dátach tovarov dlhodobej spotreby uvidíme prerazenie tohto levelu.

Z eurozóny sme videli prekvapivo pozitívne čísla PMI, keď tie skončili lepšie vo všetkých hlavných krajinách a celkové Európske PMI služieb vyšlo 49.6 verzus konsenzus 48.9. EURUSD reagoval silným rastom, až o 60 dolárov, no počas americkej seansy bol celý zisk vymazaný a pár poklesol pod 1.32. Nedarilo sa ani japonskému jenu, USDJPY znova vystrelil nad 100,00 a beztrendové obchodovanie pokračuje naďalej.

Komodity boli dnes azda najslabším trhom. Kovy si zhodne odpísali okolo percenta, zlato pokleslo pod support na 1332 dolárov a rally tak možno začína byť vyčerpaná. Striebro zatiaľ stále drží 20 dolárov, no taktiež by mal prísť výraznejší rast, inak hrozí pokles smerom nadol. WTI si dnes odpísala až takmer 2 percentá a spread WTI - Brent sa dostal na -1-30, teda WTI je znova lacnejšia ako Brent.

Peter Bukov

senior analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:04