StoryEditor

Nočné mory investorov v roku 2015

04.12.2014, 23:00

Pomaly končiaci rok 2014 bol pre (americké) akciové indexy veľmi štedrý. Index S & P 500 od začiatku roka pripísal viac ako 12% a neprestáva posúvať svoje historické maximá. DJIA v tomto roku vyrástol o 8% a predvianočná nákupná horúčka, tzv. Santa Claus rally, by mohla ešte nejaké body pridať. Americká ekonomika navyše vykazuje známky oživenia, dvíha sa trh práce, priemyselné objednávky, Fed pripravuje zvýšenie úrokových sadzieb (prvýkrát od roku 2006), a i. Rok 2014 by sa teda mal zapísať do finančnej histórie ako úspešný.

Bude však pozitívny sentiment pokračovať aj v roku 2015? Aby sme si aspoň priblížili odpoveď na túto otázku, pozrime sa na potenciálne najväčšie riziká, ktorým budú (nielen) cenné papiere v budúcom roku čeliť.



1) Fed
Americká centrálna banka tento rok na jeseň ukončila svoj program QE a ohlásila obrat v kurze menovej politiky. Menová autorita je pripravená v novom roku začať uťahovať skrutky menovej politiky a zvyšovať sadzby. To je všeobecne zlá správa pre akcie, ktoré v prostredí rastúcich sadzieb stráca na atraktivite.

2) Dividendové tituly
Nielen americkí investori boli nízkymi úrokovými sadzbami centrálnych bánk tlačení do rizikovejších inštrumentov, najmä akcií. Konzervatívnejší kupujúci sa pritom často orientovali na dividendové tituly, ktoré pravidelne prinášajú podiel na zisku. Rast úrokových sadzieb, avizovaný Fedom, však veľmi pravdepodobne povedie k nárastu kupónu pri dlhopisoch a časť investorov by sa mohla vrátiť k dlhovým cenným papierom, čo by znamenalo výpredaje pre dividendové akcie.

3) Európska deflácia
Na rozdiel od USA sa v Európe plazivo blíži moment, kedy ECB s vysokou pravdepodobnosťou oznámi začiatok nákupu štátnych dlhopisov, teda klasické QE. Boj ECB s padajúcimi cenami je zatiaľ nie príliš úspešný a kvantitatívne uvoľňovanie je posledným nástrojom, ktorý ešte ECB k podporenie inflácie nevyužila. Deflácie v E (M) U by erodovali korporátne zisky, obmedzovala rast miezd, spotrebu domácností a celkové vyhliadky na hospodársky rast. Deflačné prostredie, s klesajúcimi korporátnymi príjmami, nie je vhodným investičným prostredím, čo by sa odrazilo aj na akciovom trhu.

4) Reálne mzdy
Rast disponibilného príjmu vedie, ceteris paribus, k zvyšovaniu spotreby všetkých normálnych statkov (pozitívny dôchodkový efekt). Ak teda investor považuje akcie za normálny statok, potom je rast jeho disponibilného príjmu podmienkou limitujúcou veľkosť jeho portfólia. V tejto optike je znepokojujúce, že podľa údajov The Economist, reálne mzdy v USA a Nemecku od roku 2009 len stagnovali, v EMU a Japonsku mzdy dokonca klesali. Nízke mzdy rast akcií len ťažko podporí.

5) Čína
Čínske hospodárstvo spomaľuje, pre tento rok sa očakáva rast "len" 6 až 7%, čo je na čínske pomery veľmi slabé číslo. Čína potrebuje minimálne 7,2% rast, aby bola schopná generovať dostatok pracovných miest pre svoju rýchlo rastúcu populáciu. Vzhľadom k veľkosti čínskej ekonomiky má každé jej zakopnutie potenciál so sebou stiahnuť aj svetové akciové trhy.

6) Silný dolár
Od začiatku tohto roka dolár voči európskej mene posilnil o 10% a roztvárajúci sa nožnice v nastavení menovej politiky v USA a EMU budú tento trend ešte viac posilňovať. Silný dolár poškodzuje americké exportérov a ukrajuje cenná percenta z tržieb, EPS a následne tiež hodnoty akcií na burze. V kombinácii so upadajúci eurozónou a spomaľujúci Čínou potom nemožno čakať rast dopytu po (drahých) amerických vývozoch.

7) Geopolitika
Geopolitické napätie na Ukrajine a Blízkom Východe môže priniesť nové negatívne impulzy nielen pre cenné papiere. Ako príklad geopolitickej krízy, ktorej eskalácia viedla k masívnym hospodárskym stratám, možno uviesť rusko-ukrajinský konflikt. Anexia Krymu a následné sankcie Západu poškodili ekonomiky Ukrajiny, Ruska a EMU, aj americké hospodárstvo, Kanadu a všetky krajiny zapojené do programu sankcií. Ruský rubeľ sa v reakcii prepadol na historické minimá a Rusko stojí nad priepasťou recesie. Politické (Ukrajina) etnické (Gaza) a náboženské (ISIS) strety preto môžu aj v budúcom roku zamávať akciovými kartami.

8) Čierne labute
Udalosti, ktoré sú vysoko nepravdepodobné, avšak svojimi dôsledkami fatálne, môžu ohroziť finančné trhy kedykoľvek, teda aj v budúcom roku. Zemetrasenia, tornáda, obdoba flash crash, a pod. Sú reálnymi, aj keď málo pravdepodobnými hrozbami pre rok 2015. Kto by napríklad na začiatku tohto roka, kedy barel ropy Brent stál 111 dolárov, predpokladal, že sa jeho cena prepadne na 69 USD s vyhliadkami na budúci rok okolo úrovne 60 USD / barel? Cenové pohyby ako tento sú pripomienkou, že čierne labute existujú.

01 - Modified: 2007-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Anketa hn
01 - Modified: 2024-04-15 09:28:56 - Feat.: - Title: Komu bude priať šťastie v láske a koho čakajú nedorozumenia? HOROSKOP na tento týždeň 02 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-15 05:38:42 - Feat.: - Title: Všetko najlepšie, investičné fondy! 05 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Investovanie v Nórsku? Na výber je viac ako len ťažba ropy a plynu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 23:55